Slovensko-ruský obchod klesol o tretinu, regióny hľadajú nové formy spolupráce

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 15:19 • 2 min
Slovensko-ruský obchod klesol o tretinu, regióny hľadajú nové formy spolupráce

BRATISLAVA - Vzájomná obchodná výmena medzi Slovenskom a Ruskom sa v dôsledku medzinárodných ekonomických sankcií v posledných dvoch rokoch znížila o viac ako 30 %.

slovakia

left justify in out

Štátne orgány, samosprávy a podnikatelia oboch krajín by preto mali hľadať nové možnosti vzájomnej spolupráce. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej konferencie v Bratislave, ktorá je súčasťou programu stretnutia partnerských miest a regiónov SR a Ruskej federácie (7. – 11.6.).

 

Ako upozornil generálny riaditeľ sekcie zahraničnoobchodnej politiky a európskych záležitostí Ministerstva hospodárstva SR Ivan Lančarič, sankčný režim uplatňovaný od roku 2014 do veľkej miery negatívne ovplyvnil vzájomný obchod medzi Ruskom a Európskou úniou vrátane Slovenska.

 

„Výsledkom je už dva roky trvajúci negatívny vývoj tovarovej výmeny medzi našimi krajinami, ktorý sa prejavil vo viac ako 30-% poklese slovenského exportu do Ruska a importu z Ruska v rokoch 2014 až 2015,“ vyčíslil.

 

Slovensko chce podľa neho využiť nadštandardne dobré vzťahy s Ruskom a počas svojho predsedníctva v únii byť mostom medzi východom a západom Európy. „Súčasná zložitá medzinárodno-politická situácia núti podnikateľské subjekty na oboch stranách hľadať nové formy spolupráce. Myšlienka zakladania spoločných podnikov na území oboch krajín je tak stále aktuálnejšia,“ poznamenal Lančarič.

 

V súčasnosti funguje napríklad spolupráca miest Krasnojarsk a Žilina, Prešovského kraja s Volgogradskou oblasťou či Petrohradu a Košíc. Lančarič potvrdil, že sa zvyšuje záujem slovenských regiónov, miest a obcí o rozšírenie vzťahov s ruskými regiónmi a samosprávami. Partnerské vzťahy si chcú vytvoriť Humenné, Dubnica nad Váhom, Turzovka alebo Nitra. Ruské firmy sa zaujímajú najmä o partnerov zo strojárenskej výroby, potravinárstva, chemického priemyslu a energetiky.

 

Výkonný riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Peter Osvald je presvedčený, že obe krajiny by sa mali zamerať predovšetkým na podporu malých a stredných podnikov. Tie sa podľa neho stretávajú s bariérami spôsobenými nedostatočnými skúsenosťami s medzinárodným podnikaním, nedostatkom odborných znalostí personálu zodpovedného za zahraničný obchod a nedostatkom finančných zdrojov.

 

Za perspektívny trend označil Osvald budovanie klastrov malých a stredných podnikov. „Vytvára to značné výhody v konkurenčnom boji, keďže napomáha efektívnemu využitiu zdrojov, čo vedie k upevneniu pozície podnikov na trhu. Malé podniky fungujúce ako súčasť klastra pracujú efektívnejšie a sú viac konkurencieschopné, najmä vďaka prístupu k informáciám, novým technológiám, kvalifikovanej pracovnej sile a flexibilite,“ opísal.

 

Obchodná zástupkyňa Ruskej federácie v SR Jekaterina Dmitrievna Beľakovová konštatovala, že ruské a slovenské regióny spolupracujú napríklad na projekte širokorozchodnej železnice či projektoch v oblasti energetiky. Ako pripomenula, minulý rok sa otvorila priama letecká linka medzi Moskvou a Bratislavou. Krajina podľa nej víta slovenské firmy, ktoré by chceli pôsobiť na jej trhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies