Hnutie Hamas je presvedčené o svojej výhre, navrhlo Izraelu prímerie

NETKY.SK • 15 Máj 2021, 23:12 • 2 min
Hnutie Hamas je presvedčené o svojej výhre, navrhlo Izraelu prímerie

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom predstavuje štvrtú veľkú vojenskú kampaň odvtedy, čo Izrael v roku 2005 jednostranne stiahol z pobrežnej enklávy civilistov a vojakov, a prvý od roku 2014. V medziobdobí došlo aj k menším vzplanutiam, mnohé z nich sa po egyptskej mediácii zastavili.

slovakia

left justify in out

Mnoho ľudí je nasmerovaných proti Izraelu. Zdanie však môže klamať.  Podľa izraelských obranných síl palestínski teroristi v Gaze od pondelňajšieho vypuknutia bojov vystrelili na Izrael cez 2 300 rakiet. Pri streľbe z rakety bolo zabitých desať Izraelčanov vrátane malého dieťaťa a stovky ľudí boli zranené. Počet obetí bojov sa dnes zvýšil na 145 vrátane desiatok detí a viac ako 1 000 zranených. 

 

Súvisiaci článok: Z pásma Gazy hlásia ďalšie obete. Izraelské rakety zasiahli utečenecký tábor, zomreli ženy a deti

 

img

 

Teroristické skupiny Hamas a Islamský džihád potvrdili vo svojich radoch 20 úmrtí, hoci Izrael tvrdí, že ich počet je oveľa vyšší a desiatky zabitých boli teroristi. Okrem toho IDF tvrdí, že niektoré úmrtia spôsobili potulné rakety vystrelené na Izrael, ktoré nedosiahli svoje ciele.

 

Zapojenie iných štátov

Do diskusie na medzinárodnej úrovni boli zapojené USA a Rusko. Ďalší funkcionár Hamasu pre arabskú pobočku Al-Meyadeen uviedol, že v rokovaniach nedošlo k žiadnemu pokroku. Úradník egyptskej rozviedky so znalosťou rozhovorov pre agentúru Associated Press uviedol, že Izrael odmietol egyptský návrh na celoročné prímerie s Hamasom a ďalšími ozbrojencami v Gaze, ktorý by sa začal vo štvrtok o polnoci, keby s tým Izrael súhlasil. Povedal, že Hamas návrh prijal. No situácia napriek tomu, že je veľmi vážna, trvá už veľmi dlhú dobu. Niet sa čo čudovať, že Izrael chce dokázať "svoju pravdu".

 

Mohlo by vás zaujímať: Izraelské tanky ostreľovali Gazu, cieľom bola sieť tunelov

 

Egypt hrá hlavnú úlohu v súčasnom úsilí o ukončenie násilia. Diskutoval s predstaviteľmi Hamasu, ako aj s Katarom, USA a ďalšími krajinami, aj keď nie priamo s Izraelom, uviedol ďalší predstaviteľ denníka The Times of Israel.

 

Súvisiaci článok: Sergej Lavrov vyzval na medzinárodné stretnutie za účelom vyriešenia konfliktu na Blízkom východe

 

Námestník ministra zahraničných vecí USA pre izraelské a palestínske záležitosti Hady Amr pricestoval v piatok do Tel Avivu na návštevu, ktorá bola naplánovaná pred vypuknutím násilia. Americký prezident Joe Biden v sobotu hovoril s premiérom Benjaminom Netanjahuom aj s prezidentom Palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom.

 

Netanjahu ubezpečil, že Izrael robí všetko pre to, aby minimalizoval počet civilných obetí v Gaze. Biely dom uviedol, že Biden „opätovne potvrdil svoju silnú podporu právu Izraela brániť sa pred raketovými útokmi Hamasu a iných teroristických skupín v Gaze“.

 

Podľa správy pre saudskoarabský kanál dnes teroristické skupiny v Gaze jasne oznámili, že sú pripravené na prímerie sprostredkované Egyptom a budú ho dodržiavať, ak izraelské odvetné útoky na Gazu prestanú.

 

Prečo Izrael odmieta prímerie?

Správy hebrejských médií naznačujú, že hnutie Hamas, ktoré je presvedčené, že počas tohto konfliktu dosiahlo víťazstvá, vrátane tvrdenia, že sa stali palestínskymi ochrancami Jeruzalema, niekoľko dní nepretržite útočilo nad Izraelom, nútilo k uzatvoreniu letiska, a pomáhalo podnecovať arabsko-židovské násilie v Izraeli  a taktiež marginalizáciu Palestínskej samosprávy. 

 

Prečítajte si tiež: Po izraelských náletoch v Gaze sa zrútila budova, v ktorej sídlili zahraničné médiá

 

 

Nejde tu o chvíľkový problém. Nezhody a nepokoje pretrvávajú roky. Hnutie Hamas je presvedčené o svojom víťazstve, a ak by Izrael súhlasil s prímerím, potvrdil by tak zrejme jeho výhru.

 

img

 

Izrael dnes jasne uviedol, že v súčasnosti neusiluje o prímerie s teroristickými skupinami v Gaze, a to napriek mnohým návrhom predloženým na zastavenie bojov. Spravodajstvo Channel 12 uviedlo, že bolo navrhnutých niekoľko iniciatív na ukončenie násilia, ale izraelské politické vedenie uprednostňuje ešte niekoľko dní bojov s cieľom umožniť IDF (Izraelské obranné jednotky) dokončiť misie, ktoré chce uskutočniť proti Hamasu v Gaze. O týchto cieľoch zatiaľ neboli poskytnuté žiadne ďalšie podrobnosti. Snahou Izraela po rokoch problémov, je zrejme dať jasne najavo Hamasu a teroristickým skupinám, že sa dokážu brániť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona