Slovensko produkuje v rámci EÚ málo odpadu, no málo aj recykluje

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 10:11 • 2 min
Slovensko produkuje v rámci EÚ málo odpadu, no málo aj recykluje

BRATISLAVA - Čím viac odpadu krajina produkuje, neznamená zároveň, že aj viac znečisťuje životné prostredie. Slovensko síce v rámci EÚ produkuje relatívne málo odpadu, no zároveň aj málo recykluje. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal riaditeľ spoločnosti NATUR-PACK Michal Sebíň.

slovakia

left justify in out

„Slovák vyprodukuje 348 kilogramov odpadu za rok, čo patrí k najmenším hodnotám v EÚ, kde je priemer približne 500-600 kilogramov. Najviac odpadu produkujú Nemecko, Holandsko, škandinávske krajiny, ktoré sú naopak najlepšie v miere recyklácie. Preto nezáleží na tom, koľko sa vyprodukuje odpadu, ale ako s ním v konečnom dôsledku nakladáme,“ upozornil Sebíň.

 

Slovensko podľa údajov Eurostatu z roku 2016 patrí medzi členské štáty s najnižším podielom recyklovaného či kompostovaného komunálneho odpadu. Väčšina komunálneho odpadu sa na Slovensku skládkuje (66 percent) či spaľuje (11 percent), a len 23 percent sa recykluje či kompostuje.

 

Podľa dohody medzi inštitúciami EÚ do roku 2025 by sa malo recyklovať aspoň 55 percent odpadu produkovaného domácnosťami a malými podnikmi. Do roku 2030 by podiel recyklovaného komunálneho odpadu mal dosiahnuť 60 percent a do roku 2035 aspoň 65 percent. Recyklovať by sa v roku 2025 malo aj minimálne 65 percent odpadu z obalov, pričom tento podiel by mal do roku 2030 vzrásť na 70 percent. Do roku 2030 by malo na skládkach skončiť maximálne 10 percent komunálneho odpadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies