Ste unavení? Skvelé triky, ako si rýchlo doplniť energiu v práci

NETKY.SK • 25 Marec 2024, 11:30 • 2 min
Ste unavení? Skvelé triky, ako si rýchlo doplniť energiu v práci

Každý z nás zažíva dni, kedy sa zdá, že nám energie chýba viac ako inokedy. Bez ohľadu na to, či ide o náročný projekt, dlhú pracovnú dobu alebo obyčajné vyčerpanie, existujú rôzne spôsoby, ktoré môžete využiť na rýchle a bezstarostné zvýšenie vašej energie. Od klasiky, ako je káva, až po jedlo bohaté na živiny, tu sú niektoré účinné spôsoby, vďaka ktorým sa budete v práci cítiť živší a sústredenejší.

slovakia

left justify in out

Káva: Stará osvedčená metóda
Obyčajná zalievaná alebo najlepšia káva do automatického kávovaru je možno prvou vecou, na ktorú mnohí myslia, keď sa potrebujú rýchlo „prebudiť“. Tento celosvetovo najobľúbenejší nápoj je bohatý na kofeín, ktorý má schopnosť prenikať z krvi do mozgu a stimulovať ho.

Inhibuje pôsobenie adenozínu, neurotransmitera, ktorý brzdí centrálny nervový systém, a tým zvyšuje produkciu adrenalínu - hormónu, ktorý podporuje vyššiu aktivitu tela a mozgu. Avšak, treba si uvedomiť, že nadmerná konzumácia kofeínu nemusí byť prospešná, a odporúča sa dodržiavať denný limit 400 mg.

 

Zelený čaj
Ak nechcete svoj tráviaci trak hneď ráno zaťažovať kofeínom, skúste si doplniť energiu a naštartovať sa šálkou zeleného čaju. Skutočne to funguje! Zelený čaj obsahuje nielen kofeín, ale aj ďalšie látky, ako je L-theanín, ktoré môžu pomôcť zlepšiť koncentráciu a energetickú hladinu. Na rozdiel od kávy navyše zelený čaj poskytuje telu aj ďalšie prospešné zložky a pôsobí na organizmus oveľa jemnejšie.

 

Krátka prestávka na prečistenie mysle
Aj keď to možno znie jednoducho, krátka prestávka na oddych a regeneráciu, prospeje nielen výkonným tonerom v tlačiarni, ale aj vášmu telu a psychike, a môže výrazne zvýšiť vašu energiu či sústredenosť. Stačí vám 15 minút na prechádzku, rozhovor so kolegami alebo jednoducho zamyslenie sa nad niečím iným ako prácou.

 

Energie plné a zdravé potraviny
Pri zachovaní potrebnej energetickej rovnováhy v tele je nutné dodržiavať pravidelný pitný režim, pretože bunky nášho tela túto životne dôležitú tekutinu potrebujú. Avšak, aj také banány sú vynikajúcim zdrojom komplexných sacharidov a draslíka, ktorý je dôležitý pre svalovú funkciu a prevenciu únavy.

Jablká poskytujú pomalé uvoľňovanie energie vďaka ich obsahu vlákniny a antioxidantov, ktoré môžu, okrem iného a pri pravidelnom konzumovaní predchádzať aj vzniku zápalu či bolestivého herpesu. Orechy, chia semienka alebo tekvicové semienka, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a bielkoviny, čo prispieva k trvalému uvoľňovaniu energie a znižuje únavu. Stačí si tieto lahôdky vopred pripraviť a počas práce si s nimi dopomôcť k jednoduchšiemu a efektívnejšiemu výkonu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj obrázka: Prostock-studio/AdobveStock.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies