Slovensko pripravuje významnú pracovnú cestu do Číny. Čo je jej cieľom?

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 21:30 • 2 min
Slovensko pripravuje významnú pracovnú cestu do Číny. Čo je jej cieľom?

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok absolvoval v utorok 16. apríla v Bratislave pracovné stretnutie s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky Cai Ge. Slovensko pripravuje tento rok oficiálnu návštevu Číny pod vedením predsedu vlády SR, cieľom rokovania bola preto príprava nadchádzajúcich politických konzultácií na úrovni štátnych tajomníkov, ktoré sa uskutočnia koncom apríla v Pekingu.

slovakia

left justify in out

V roku 2024 si slovensko-čínske vzťahy pripomínajú 75. výročie uznania Čínskej ľudovej republiky vtedajším Československom, kedy boli oficiálne nadviazané diplomatické styky medzi obomi krajinami.„Cieľom nadchádzajúcich konzultácií s partnerským rezortom zahraničia bude nielen prehĺbenie nášho dlhoročného všestranného dialógu, ale predovšetkým príprava významnej návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v Číne, ktorá sa uskutoční v júni tohto roku,“ uviedol štátny tajomník M. Eštok, ktorý odcestuje na prípravné rokovania do Pekingu už budúci týždeň.

Čína je kľúčovým partnerom Slovenska v oblasti Tichomoria s výrazným ekonomickým potenciálom. Vzájomná obchodná výmena dosiahla vlani 10 miliárd eur. Plánovaná pracovná cesta slovenského premiéra do Číny bude mať preto okrem politického aj ekonomický charakter a v najľudnatejšej krajine sveta bude vládnu delegáciu sprevádzať taktiež podnikateľská misia.

Štátny tajomník Marek Eštok absolvuje v priebehu nasledujúceho týždňa okrem politických konzultácií s jeho rezortným partnerom rovnako návštevu vybraných spoločností v čínskom priemyselnom parku Beijing Economic-Technological Development Area s cieľom identifikovať najvhodnejšie oblasti možnej spolupráce slovenských a čínskych podnikateľských subjektov. Významným bodom programu bude zároveň stretnutie so študentmi na Katedre slovenského jazyka na Univerzite BISU (Beijing International Studies University).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies