Navaľného spolupracovník požiadal spolu s rodinou o politický azyl v USA

NETKY.SK • 7 December 2021, 11:22 • 2 min
Navaľného spolupracovník požiadal spolu s rodinou o politický azyl v USA

KALININGRAD - Z Ruska do exilu odišiel ďalší blízky spolupracovník opozičného politika Alexeja Navaľného. Alexandr Černikov, ktorý bol šéfom Navaľného štábu v ruskej exkláve Kaliningrad, odišiel do USA, kde aj s rodinou požiadal o politický azyl.

slovakia

left justify in out

img

 

Informovalo o tom v utorok Rádio Sloboda. Po tom, čo súd v Moskve začiatkom júna označil všetky organizácie spojené s Navaľným za extrémistické, čím ich fakticky postavil mimo zákon,  Černikov absolvoval podľa svojho vyjadrenia dva výsluchy v kauze "týkajúcej sa extrémizmu".

 

img

 

Denník Kommersant pred týždňom informoval, že z Ruska doteraz emigrovalo 14 z 38 bývalých koordinátorov štábov Navaľného a miesto, kde sa nachádzajú ďalší traja, nie je známe. V politike sa naďalej angažuje už len deväť bývalých šéfov Navaľného tímov v regiónoch, pričom siedmi spustili vlastné projekty. Dvaja z nich, ktorých Kommersant oslovil, však nevylúčili, že by tiež mohli emigrovať.

 

Sieť štábov založená pred poslednými prezidentskými voľbami Alexejom Navaľným na podporu jeho kandidatúry, dostala v apríli  2021 zákaz činnosti po tom, čo moskovská prokuratúra požadovala vyhlásenie tejto siete i iných štruktúr spájaných s týmto politikom za extrémistické.

 

Navaľný je od februára vo väzení, keď mu bol v kauze údajnej sprenevery zmenený podmienečný trest na nepodmienečný. Ruské úrady viacerých jeho spolupracovníkov, z ktorých mnohí utiekli z Ruska, v septembri obvinili zo založenia extrémistickej skupiny.

 

img

 

Začiatkom novembra zatkli v súvislosti s údajným vytvorením extrémistickej komunity bývalú šéfku Navaľného štábu v meste Ufa Liliju Čanyševovú. Práve jej zatknutie podnietilo mnohých jej kolegov k tomu, aby z Ruska emigrovali.

 

Jeden z nich, Sergej Bojko, bývalý koordinátor Navaľného štábu v Novosibirsku, vysvetlil, že do Ruska sa nevráti, lebo nikomu nemôže pomôcť (dostať sa) z väzenia.

 

Možno vás zaujme: Britské ministerstvo zahraničných vecí je znepokojené právami homosexuálov a Navaľného v Rusku

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona