Slovensko navštívi hlavný predstavený saleziánov Ángel Artime

NETKY.SK • 2 November 2016, 10:17 • 2 min
Slovensko navštívi hlavný predstavený saleziánov Ángel Artime

BRATISLAVA – Saleziánska rodina na Slovensku sa pripravuje na jedinečnú návštevu hlavného predstaveného saleziánov. Desiaty nástupca svätého Jána Bosca Ángel Fernández Artime, pôvodom Španiel, od piatku 4. novembra do utorka 8. novembra absolvuje stretnutia so saleziánmi, s mladými, so saleziánskou rodinou a navštívi aj Vajnory, kde sa pomodlí v kostole za blahorečenie saleziánskeho kňaza Titusa Zemana. Hlavný program otvorený aj pre verejnosť bude v sobotu 5. novembra v Žiline.

slovakia

left justify in out

Sobotný program otvorí slávnostná svätá omša o 10:00 v kostole Sedembolestnej Panny Márie na Vlčincoch v Žiline, pri ktorej zložia do rúk nástupcu don Bosca svoje prísľuby noví členovia Združenia saleziánov spolupracovníkov. Bezprostredne po omši bude v kostole nasledovať stretnutie so saleziánskou rodinou. Možnosť stretnúť sa s Ángelom Artimem osobne ponúka popoludňajšie stretnutie v žilinskej hale Tennis Point (ul. Za plavárňou 1), ktoré sa začne o 15:30. Účastníkov čaká kultúrno-hudobný program, v rámci ktorého sa môžu zoznámiť s osobou hlavného predstaveného. „Hovoríme, že mladý človek prežíva také štyri roviny svojho života. Je to rozmer výchovy k viere, preto sa stretávame pri slávení eucharistie, potom máme rozmer výchovy a kultúry, čo je životom mladých, preto tento kultúrno-hudobný program. Zároveň je tu dimenzia združovania, preto nám ide o veľkú skupinu mladých, ktorí vychádzajú z našich stretiek, čo je ich skúsenosť cirkvi ako spoločenstva veriacich v Krista. Posledný rozmer je modlitba za povolania; chceme ich sprevádzať v objavovaní povolania a preto sa na konci stretnutia budeme spoločne modliť,“ priblížil vedúci pastorácie mládeže Pavol Boka. Program bude zároveň prehliadkou činnosti saleziánov, sestier saleziánok, saleziánskej rodiny i organizácií, ktoré so saleziánskou rodinou úzko súvisia.

 

V rámci stretnutia saleziánskej rodiny postavili organizátori do popredia okrem hlavného predstaveného aj slovenského mučeníka za duchovné povolania Božieho služobníka dona Titusa Zemana. V programe tak priblížia mladým históriu a zápas saleziánov za záchranu povolaní najmä počas komunizmu. „Cez postavu dona Titusa Zemana sa chceme ikonicky stretnúť s našou históriou a predstaviť ju donovi Ángelovi, aby vedel, akých mladých má pred sebou, kto ich priviedol k viere, ktorí bratia im túto charizmu spolu s ich rodičmi odovzdávali. Nechceme zostať v prítomnosti a minulosti. Chceme sa pozrieť aj do budúcnosti a preto sa s hlavným predstaveným budeme na záver modliť za mladých a za ich povolania. Aby sa zbavili strachu, nerozhodnosti a aby saleziánske dejiny na Slovensku aj naďalej tvorili odvážni chlapci a dievčatá, mladí muži a ženy, ktorí chcú svoj život darovať Bohu s veľkou štedrosťou a radosťou,“ dodal Boka.

 

Hlavný predstavený saleziánov Ángel Fernández Artime sa narodil v rybárskej rodine v prístavnom meste Luanco, v oblasti Astúria v Španielsku, 21. augusta 1960. Saleziánom sa stal 3. septembra 1978, za kňaza bol vysvätený 4. júla 1987. Venoval sa pastorácii mladých, istý čas bol riaditeľom školy, v rokoch 2000-2006 bol predstaveným (provinciálom) saleziánov v jednej zo španielskych saleziánskych provincií. V roku 2009 sa stal provinciálom v jednej z dvoch argentínskych saleziánskych provincií a tam sa spoznal aj s kardinálom Jorgem Mariom Bergogliom, dnešným pápežom Františkom. Ángel Fernández Artime bol zvolený za desiateho nástupcu sv. Jána Bosca, zakladateľa saleziánov, 25. marca 2014 v Ríme, a postavil sa na čelo saleziánskej rehole, ktorá mala vtedy 14 853 členov. Do slovenskej provincie saleziánov patrí k 31. októbru 2016 spolu 207 členov, ktorí pôsobia v 20 mestách na Slovensku a troch zahraničných misiách.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies