Milujete chilli? Máme pre vás zlú správu

NETKY.SK • 5 August 2019, 12:38 • 2 min
Milujete chilli? Máme pre vás zlú správu

Pokiaľ patríte k milovníkom pálivého jedla, táto správa vás nepoteší. Výskum ukázal, že chilli môže spôsobiť vážne problémy spojené s pamäťou.

slovakia

left justify in out

Určite ste čítali nejeden článok o tom, ako „ostrá“ chilli paprička prospieva zdraviu. Pomáha pri chudnutí a správnom fungovaní metabolizmu, ale aj pri regulácií krvného tlaku. Ako sa však hovorí, každá minca má dve strany. Pravidelná konzumácia chilli totiž môže do vášho života priniesť aj problémy.

 

img

 

Skupina vedcov realizovala štúdiu, ktorá prebiehala od roku 1991 do roku 2006, pričom sa sledovalo 4500 jednotlivcov starších ako 55 rokov. Odborníci skúmali stravovacie návyky respondentov a porovnávali ich s vývojom zdravotného stavu v priebehu 15 rokov. A práve v súvislosti s konzumáciou pikantných jedál sa ukázala zaujímavá skutočnosť.

 

Výskumníci upozorňujú na to, že pravidelná konzumácia chilli za obdobie 15 rokov môže znamenať až 56-percentné zhoršenie pamäťových schopností. Tento problém sa prejavuje najmä u starších konzumentov, pričom „kameňom úrazu“ by podľa odborníkov mala byť práve látka kapsaicín, ktorá môže za pikantnosť papričky. Čím väčšiu dávku chilli si respondenti denne dopriavali, tým častejšie sa na výpadky pamäte sťažovali.

 

img

 

Ako uvideli vedci, toto tvrdenie je zatiaľ len konštatovaním faktov, ktoré na základe výsledkov výskumu odpozorovali. Doposiaľ totiž nemožno odborne zdôvodniť príčiny tohto javu ani to, ako presne kapsaicín na ľudský mozog a pamäť vplýva.

 

Opäť sa teda potvrdzuje pravidlo, že všetkého veľa škodí. Obľúbeného chilli sa však nemusíte hneď vzdávať, stačí ak ho budete konzumovať s mierou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies