Poľsko oznámilo nové podrobnosti v prípade havárie lietadla prezidenta Kaczyńského

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 19:29 • 2 min
Poľsko oznámilo nové podrobnosti v prípade havárie lietadla prezidenta Kaczyńského

VARŠAVA - Experti vyšetrovacej komisie odhalili nové podrobnosti o havárii lietadla, pri ktorej zomrel bývalý prezident Poľska Lech Kaczyński.

slovakia

left justify in out

Nové vyšetrovanie leteckej katastrofy

Poľsko opätovne vyšetrovalo leteckú haváriu, ktorá sa uskutočnila v apríli 2010 neďaleko ruského mesta Smolensk. Pri zrušení lietadla Tu-154 zahynul prezident Poľska Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí.

 

Odborníci z komisie pre opätovné vyšetrenie havárie tvrdia, že príčinou katastrofy bola explózia TNT a výbušniny boli uložené do lietadla počas opráv v Rusku.

 

 

Veria, že explózia bola príčinou havárie lietadla, pretože "k takémuto poškodeniu nebolo možné dospieť" iba v dôsledku toho, že lietadlo dopadlo na zem.

 

"Proti tomu sú všetky rozsiahle dôkazy a výsledky veľkého počtu experimentov a analýz," uviedla komisia.

 

Odborníci tiež tvrdia, že prítomnosť stôp výbušnín bola potvrdená poľskými a britskými laboratóriami. Vo vzorkách odobratých z častí, ktoré ruskí technici zmenili pri opravách lietadiel v roku 2009, sa údajne našli stopy výbušnín.

 

"Bola to časť, ktorú nikto neroztočil, s výnimkou opravárov, a vo vnútri sa našli stopy TNT," uvádza sa v správe komisie.

 

img

 

S cieľom hľadať stopy výbušnín boli exhumované telá obetí vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského.

 

Výsledky prvého vyšetrovania

Podľa správy Mezištátneho leteckého výboru, uverejnenej v roku 2011, za príčinu havárie boli uznané činnosti posádky, ktorá sa napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam rozhodla neodletieť na náhradné letisko.

 

Prvá poľská vyšetrovacia komisia dospela k podobným záverom, pričom, ako príčinu nehody uviedla klesanie lietadla pod povolenú výšku a pristátie napriek hustej hmle. 

 

Súčasné poľské orgány nesúhlasili s týmito závermi a rozhodli sa vytvoriť druhú komisiu. Skutočnosť, že príčinou nehody lietadla bola explózia, Poľsko označuje od roku 2016.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo obvinenia z výbuchu za iracionálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies