REPORTÁŽ: Krajčí vyzval firmy na rešpektovanie opatrení pred COVID-19

NETKY.SK • 19 August 2020, 15:57 • 2 min
REPORTÁŽ: Krajčí vyzval firmy na rešpektovanie opatrení pred COVID-19

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyzval firmy, aby si "oprášili" svoje krízové plány a v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva rešpektovali všetky protiepidemiologické opatrenia aj pri zamestnávaní sezónnych pracovníkov.

slovakia

left justify in out

 

Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády v reakcii na to, že väčšina nových zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom sa objavila vo firme, ktorá zamestnáva sezónnych pracovníkov. Podľa informácií Krajčího má ísť o Ukrajincov, no nešpecifikoval, o akú firmu ide.

 

Opatrenia 

Firmy by mali pre svojich zamestnancov vytvoriť čo najbezpečnejšie podmienky, aby nedochádzalo k šíreniu nákazy. Krajčí podotkol, že tým môžu tiež zamedziť straty vo svojich výrobných procesoch.

 

img

 

Vstup na SVK 

Minister pripomenul, že ľudia z tzv. menej bezpečných krajín by mali na územie SR vstúpiť po tom, ako sú zaregistrovaní na regionálnom úrade verejného zdravotníctva a najskôr na piaty deň sú testovaní. Zamestnávateľ by mal byť podľa Krajčího kontrolovaný, či jeho zamestnanec prešiel karanténou. "Pokiaľ sa toto deje, zamestnávateľ je ochránený, že takéhoto človeka berie do pracovného procesu a radi by sme to zaviedli najneskôr od 1. septembra ako povinnosť," dodal Krajčí.

 

Nové prípady 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stredu informoval, že značnú časť zo 100 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v utorok (18. 8.) zaznamenali vo firme, ktorej pracoviská sú v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave a Galante. Zväčša ide o sezónnych pracovníkov zo zahraničia.

 

img

 

Na jednotlivých pracoviskách bolo doteraz potvrdených vyše 30 pozitívnych prípadov zo stoviek už testovaných zamestnancov na ochorenie COVID-19. V stredu a počas najbližších dní je naplánované testovanie ďalších zamestnancov vrátane externej dopravnej obsluhy.

 

Podľa ÚVZ sa dá preto očakávať, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude ešte rásť.

 

Druhá vlna

Minister zdravotníctva je presvedčený, že štatistiky potvrdzujú, že nastala druhá vlna pandémie nového koronavírusu. "Vzhľadom na uvoľnené opatrenia je možné očakávať, že druhá vlna pandémie bude minimálne na Slovensku, čo sa týka početnosti prípadov a hospitalizovaných ľudí, výraznejšia ako prvá," upozornil.

 

Cestovanie k moru 

Vyzval preto verejnosť k zodpovednému dodržiavaniu epidemiologických opatrení, ktoré sa počas prvej vlny ukázali ako opodstatnené a efektívne. Zdôraznil, že COVID-19 je vážne ochorenie. Vyzval aj k obozretnosti v prípade cestovania do zahraničia, vrátane zváženia cestovania do Chorvátska, ktoré niektoré krajiny zaradili do nebezpečnej červenej zóny.

 

img

 

Budú miernejšie 

Krajčí v tejto súvislosti dodal, že sa neplánuje zavedenie tak radikálnych opatrení ako počas prvej vlny. Občania sú podľa neho edukovaní a vedia, ako sa chrániť. Konzílium epidemiológov a verejných zdravotníkov zasadne podľa neho najneskôr 27. augusta, pričom opatrenia by sa mali prijímať každé dva týždne.

 

Vakcína 

Minister zároveň po rokovaní vlády uviedol, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť preplácaná. V súvislosti s vakcínou proti chrípke je podľa neho potrebné zamerať sa na rizikové skupiny, aby boli vakcíny podané všetkým, ktorí to potrebujú.

 

img

 

Rozdelenie odmien 

Krajčí sa bude podľa svojich slov snažiť zadefinovať spravodlivé kritériá pre všetkých zdravotníkov, ktorí budú v prvej línii. "Musíme si najprv dohodnúť, tie štyri rezorty, akým spôsobom si rozdelíme balík, ktorý nám pán premiér (Igor Matovič) určil," reagoval na otázku, kto dostane odmeny zo sľubovaného balíka vo výške 50 miliónov eur.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú ochranné rúška jednorázové, ochanné rúška textilné a dezinfekčné gély.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies