Slovensko je bohaté na lyžiarske strediská aj termálne pramene

NETKY.SK • 18 December 2018, 20:00 • 2 min
Slovensko je bohaté na lyžiarske strediská aj termálne pramene

Slovensko je hornatá krajina s viac ako stovkou lyžiarskych stredísk rozptýlených od severu k juhu a od západu k východu, avšak pre slovenských lyžiarov sú z hľadiska veľkosti a dopravnej dostupnosti atraktívne hlavne strediská v Nízkych a Vysokých Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v slovenskej časti Beskýd. Nielen rodiny s deťmi pritom ocenia, že zo zjazdoviek to nikdy nebýva ďaleko do termálnych akvaparkov a kúpeľov.

slovakia

left justify in out

Jedným z najbližších, a teda lyžiari na západe navštevujú Veľkú Raču Oščadnica v Kysuckých Beskydách. Vďaka vysokohorskej atmosfére a tiež ešte ľahké "víkendové" dostupnosti je veľmi obľúbená aj Vrátna dolina. Prekvapí rozmanitosťou terénov, ktoré už majú aj ľahko vysokohorský charakter a za dobrých snehových podmienok si tam užijú aj freerideri.

 

Niekoľko rodinných stredísk sa nachádza v blízkosti miest Martin a Ružomberok, ktoré ležia na hlavných cestných, resp. železničných ťahoch. Medzi Ružomberkom a Banskou Bystricou sa v horskom sedle na pomedzí Veľkej Fatry a Nízkych Tatier nachádza známe rodinné stredisko Donovaly, ktoré ponúka predovšetkým ideálne výučbové terény vrátane najväčšieho detského parku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Typické jesenné ráno na Záhradišti 🌫🌫🌫 📷 Igor Čekan . #donovaly #parksnow

Príspevok, ktorý zdieľa PARK SNOW Donovaly (@donovaly),

 

V Nízkych Tatrách je najväčším lákadlom Jasná s dvojtisícovými Chopkom, modernými lanovkami a približne 50 km zjazdoviek, vďaka čomu nemá široko ďaleko konkurenciu - a návštevnosť aj ceny tomu zodpovedajú. V tieni Chopku nájdeme v Nízkych Tatrách aj menšie, pokojnejšie, ale menej vybavené areály ako Čertovica či Mýto pod Ďumbierom.

 

 

Vo Vysokých Tatrách sú najvýznamnejšími lyžiarskymi centrami Štrbské Pleso s kompaktným vysokohorským areálom a vynikajúcimi snehovými pomermi a ďalej Tatranská Lomnica s miernymi i náročnejšími terénmi na úpätí Lomnického štítu. Na severnej strane Tatier sa výrazne rozvíja rodinné stredisko v Bachledovej doline, ktoré ponúka celoročné vyžitie vrátane atrakcie “chodník v korunách stromov”.

 

 

Po lyžiach odpočinok v kúpeľoch

 

V posledných rokoch sa na Slovensku investovali astronomické čiastky do rozvoja lyžiarskych areálov, konkrétne v Jasnej a Tatranskej Lomnici, ktoré sú dnes, až na výnimky, vybavené supermodernými kabínkovými a sedačkovými lanovkami s bublinami. Perlou je potom mimoriadne vetruodolná kabínková lanovka "funitel", ktorá zaisťuje spojenie severnej a južnej strany Chopku a je jedinou svojho druhu v strednej Európe. Mimo tieto areály sa investuje aj v Bachledovej doline, kde tento rok vyrastá 10-miestna kabínková lanovka, ktorá nahradí starú trojsedačku.

 

Na Slovensku sa dá prevádzkovať "termálne lyžovanie”, teda lyžovať v blízkosti termálnych aquaparkov, ktoré sú zábavnou aj zdravou možnosťou regenerácie po lyžovaní. Najznámejšie sú tatranské parky v okolí Liptovského Mikuláša - Tatralandia a Bešeňová - a ďalej v Poprade, od ktorých sú ľahko dosiahnuteľné najvýznamnejšie lyžiarske centrá ako Jasná, Ružomberok, Donovaly alebo Tatranská Lomnica.

 

Okrem Liptova je termálny park s lyžiarskym areálom aj v Oravici na severnej strane Roháčov, už neďaleko poľského Zakopaného. Výhody termálneho parku za chrbtom sú naporúdzi najmä s deťmi - nie je treba riešiť program do zlého počasia ani náhlu nechuť niektorého člena rodiny k lyžovaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies