Slovenskí vojaci končia na Mali, o nových nás nepožiadali

NETKY.SK • 24 August 2016, 10:05 • 2 min
Slovenskí vojaci končia na Mali, o nových nás nepožiadali

BRATISLAVA – Misia slovenských vojakov v africkom Mali sa končí. Ako pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, po uplynutí platného mandátu opustia misiu k 31. augustu. Vojakov neprídu na misiu vystriedať kolegovia, o predĺženia našej účasti v operácii nás už nepožiadali, dodala.

slovakia

left justify in out

O vyslanie dvoch odborníkov na pol roka do výcvikovej misie European Union Training Mission Mali (EUTM MALI) nás požiadalo Francúzsko. Táto krajina požiadala po minuloročných novembrových teroristických útokoch v Paríži o podporu partnerov v boji proti terorizmu prostredníctvom zapojenia sa do operácií EÚ a OSN v citlivých regiónoch sveta. Slovensko do Mali na základe ich požiadavky vyslalo jedného logistu a jedného špecialistu na spravodajskú podpora vojenských operácií. Vyslanie slovenských vojakov do Mali bolo podľa vtedajšieho ministra obrany Martina Glváča vyjadrením solidarity s francúzskymi partnermi a napĺňaním európskych a demokratických hodnôt.

 

Bezpečnostná situácia v Malijskej republike zostáva napriek podpisu mierovej dohody z polovice roka 2015 krehká. Dodržiavanie mierovej dohody a stabilizácia bezpečnostnej situácie v krajine si vyžaduje aj medzinárodnú podporu. EUTM MALI pôsobí v krajine od roku 2013 na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN a zameriava sa najmä na podporu štátnych orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies