4 tipy ako predĺžiť životnosť batérie smartfónu nielen v zime

NETKY.SK • 24 Január 2020, 10:09 • 2 min
4 tipy ako predĺžiť životnosť batérie smartfónu nielen v zime

BRATISLAVA - Postupné znižovanie životnosti batérie smartfónu je prirodzený jav, ktorému sa nedá úplne vyhnúť. Existujú však opatrenia, ktorými môžete život batérie - a teda aj samotného smartfónu - predĺžiť. Stačí poznať zásady správneho nabíjania.

slovakia

left justify in out

Pravidlo 20/80

Batériu smartfónu najviac zaťažujú krajné hodnoty, predovšetkým nabíjanie do plnej kapacity. Ak nutne nepotrebujete plnú kapacitu, je vhodné odpojiť smartfón z nabíjačky po dosiahnutí 80 %. Tento krok prospieva predĺženiu životnosti batérie.

 

Taktiež nie je dobré čakať, kým je batéria takmer vybitá, či úplne na nule. Optimálne je pripojiť zariadenie k nabíjačke po poklese pod 20 percent. “Takmer úplným vybíjaním sa batéria opotrebováva omnoho rýchlejšie - dochádza totiž k elektrochemickým javom, ktoré vedú k degradácii lítia. To tvorí základný prvok batérie,” vysvetľuje Tomáš Andrejko, servisný špecialista Huawei. 

 

Originálna nabíjačka

Uistite sa, že používate originálny adaptér a kábel priamo od výrobcu. Originálna nabíjačka ma definovaný nabíjací profil podľa vlastností konkrétnej batérie, a to prispieva k udržiavaniu jej životnosti. Naopak, použitie zlého príslušenstva môže viesť nielen k urýchlenej degradácii, ale aj k skrátenej životnosti batérie vo vašom zariadení.

 

img

 

Pozor na teplotné extrémy

Obzvlášť aktuálna téma - batérie v telefónoch neobľubujú príliš nízke (-20°C) ani príliš vysoké teploty (+45°C), ktoré do značnej miery skracujú ich životnosť. Mučenie smartfónu jeho neustálym používaním na lyžovačke, či opaľovanie pri mori batériám ani samotnému smartfónu rozhodne nepomáhajú. V zimných mesiacoch noste telefón vo vrecku, kde sa o jeho zahrievanie postará prirodzená teplota tela.

 

Nechajte smartfón “oddýchnuť”

“Počas dopĺňania energie sa batéria značne zahrieva už samotným procesom. Ak počas nabíjania napríklad spustíte hru, zahrievanie sa ešte znásobí a vysoká teplota skracuje jej životný cyklus,” približuje servisný špecialista Huawei. K tomu, aby si smartfón počas nabíjania “oddýchol”, motivujú samotní výrobcovia - pred časom začali dodávať podstatne kratšie nabíjacie káble, aby obmedzili zákazníkom používanie telefónu počas nabíjania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies