Dnes sa koná prvý snem maďarskej strany Aliancia, delegáti si zvolia svojho predsedu

NETKY.SK • 2 Október 2021, 08:30 • 2 min
Dnes sa koná prvý snem maďarskej strany Aliancia, delegáti si zvolia svojho predsedu

BRATISLAVA - Predpokladá sa, že na sneme si delegáti za svojho predsedu zvolia Krisztiána Forróa.

slovakia

left justify in out

Spoločná maďarská strana Aliancia má v sobotu svoj prvý snem, ktorý sa koná v Šamoríne. Politický subjekt vznikol zjednotením mimoparlamentných strán Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť. Na sneme delegáti zvolia predsedu a ďalších čelných predstaviteľov spoločnej strany.

 

Alianciu už zaregistrovalo aj ministerstvo vnútra, podľa registra politických strán vznikla premenovaním Spolupatričnosti. "Členovia zakladajúcich subjektov sa stali podľa zákona členmi Aliancie a pokračujú vo svojej činnosti v jednej z troch platforiem zjednotenej strany," uviedlo tlačové oddelenie Aliancie.

 

img

 

Strany Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť na svojich snemoch počas septembra odobrili zjednotenie, stanovy a ďalšie dokumenty potrebné na vznik Aliancie. Strany majú v rámci Aliancie fungovať formou platforiem.

 

Súvisiaci článok: Hnutie Spolupatričnosť na kongrese odsúhlasilo fúziu s SMK a Most-Híd

 

Jej predsedom by sa mal stať terajší predseda SMK Krisztián Forró„Strana maďarskej komunity už neexistuje, lebo sme schválil, že sa zlúčime a takto vznikla Aliancia. Na sobotňajšom sneme ma pravdepodobne zvolia za predsedu,“ uviedol Forró pre portál HN.sk. 

 

img

 

Rokovanie o zlúčení troch strán trvalo dlhšie, ako sa predpokladalo. Pôvodne mali dohodu oznámiť koncom roka, na zvolanej tlačovej besede, predtým sa však lídri jednotlivých strán pohádali. Ďalšie diskusie trvali dlhé mesiace. Forró tvrdí, že si museli vyjasniť viac vecí, dohodnúť sa a nájsť kompromis.

 

Prečítajte si tiež: Most-Híd zaniká! Čaká ho budúcnosť v spoločnej strane Aliancia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies