Slovenskí diplomati zostávajú na Ukrajine

NETKY.SK • 12 Február 2022, 14:13 • 2 min
Slovenskí diplomati zostávajú na Ukrajine

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) je rád, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR nevyzýva diplomatov a občanov, aby opustili Ukrajinu. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová nemá informácie o tom, že by sa niečo také chystalo.

slovakia

left justify in out

Vojaci Ruskej federácie sa podľa slov Kéryho nachádzajú na svojom území a tam si môžu robiť, čo chcú. Poznamenal, že nie je zástancom zbrojenia. „Nemyslím si, že Ruská federácia sa chystá napadnúť Ukrajinu,“ povedal predseda parlamentného zahraničného výboru.

 

img

 

Zemanová verí, že je stále pravdepodobné mierové riešenie konfliktu. „Myslím si, že všetky naše zložky, ktoré sú v bezpečnostnej rade, podrobne monitorujú situáciu,“ uviedla. Situácia je síce podľa jej slov napätá, ale vláda zatiaľ nevyzýva na stiahnutie slovenských občanov a diplomatov z Ukrajiny. 

 

Dvojica diskutujúcich hovorila aj o situácii v parlamente počas tohto týždňa. Dohoda o obrannej spolupráci medzi vládou SR a USA podľa Zemanovej neohrozuje suverenitu. „Je to výhodná zmluva pre Slovensko,“ povedala.

 

Prečítajte si tiež: Viaceré krajiny vyzvali svojich občanov, aby odišli z Ukrajiny

 

Zmluva je podľa nej podpísaná a je načase skončiť s rozoštvávaním, vyzvala. Priestor na diskusiu k dohode bol podľa nej dostatočný, oceňuje aj interpretačnú doložku, o ktorú požiadala prezidentka. Kéry uviedol, že za vlády Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd jeho strana uviedla, že zmluva s USA nie je výhodná.

 

img

 

Kéry vyjadril nesúhlas s tým, že generálny prokurátor SR nedostal priestor na vystúpenie v pléne Národnej rady SR. Podľa Zemanovej išlo o správne rozhodnutie. Tvrdí, že jeho názor bol známy.

 

Podľa Zemanovej sa hlava štátu nemala obrátiť na Ústavný súd SR ani počkať s ratifikáciou dohody. Kéry nesúhlasí s tým, že prezidentka krátko po jej schválení v parlamente zmluvu ratifikovala. Zároveň dodal, že Smer-SD chce v krátkom čase zozbierať čo najviac podpisov na referendum a je zvedavý, ako bude postupovať prezidentka.

 

Možno vás zaujme: Ukrajina sa v plnom prúde pripravuje na vojnu na Donbase

 

Dvojica sa rozpráva aj o návrhu strany Smer-SD na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Zemanová uviedla, že opozícia má právo podať takýto návrh, no polícia i minister majú jej plnú dôveru. Kéry si myslí, že šéfovi rezortu vnútra sa nedá dôverovať a dôvodov na jeho odvolanie je viacero.

 

img

 

K téme: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Polícia upozornila na zastrašovanie zo strany Fica a Kaliňáka

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies