Bratislavský kraj má najviac pracovných inzerátov oproti nezamestnaným

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 7:0 • 2 min
Bratislavský kraj má najviac pracovných inzerátov oproti nezamestnaným

BRATISLAVA - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny evidujú spomedzi regiónov najviac voľných pracovných miest v porovnaní s počtom nezamestnaných v Bratislavskom kraji. V pondelok to uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

slovakia

left justify in out

"Pomalé otáčanie pozitívneho trendu na trhu práce z prelomu rokov by mohli naznačovať februárové voľné pracovné pozície," uviedol Koršňák. Ich počet sa vo februári podľa analytika pomerne významne znížil, na 78.000 po zohľadnení sezóny o mínus 2,4 %. V medziročnom porovnaní ich bolo o niečo menej, presne o 1,5 % po tom, čo ešte v januári medziročne rástli o 7,1 %.

 

Analytik doplnil, že pomerne výrazný úbytok voľných pracovných miest vo februári hlásili služby, predovšetkým administratívne, avšak voľných pracovných miest medzimesačne ubudlo aj v priemysle. "Úbytok neobsadených pracovných miest bolo možné pozorovať naprieč regiónmi Slovenska, predovšetkým však v Žilinskom a Prešovskom kraji," dodal. "Naďalej platí, že voľné pracovné pozície nie sú v rámci krajiny rozložené rovnomerne," zdôraznil Koršňák.

 

V Bratislavskom aj Trnavskom kraji evidujú úrady práce stále viac voľných pracovných miest ako nezamestnaných, v Bratislavskom viac než dvojnásobne a v Nitrianskom kraji je ich počet približne vyrovnaný. Tieto tri kraje pokrývajú 72 % všetkých voľných pracovných miest v SR. V priemere na Slovensku pripadajú na jedno voľné pracovné miesto približne dvaja disponibilní nezamestnaní evidovaní na úradoch práce, v Košickom kraji je to 11 a v Prešovskom 15, vyčíslil analytik.

 

Štyri okresy hlásia viac ako 50 nezamestnaných na jedno voľné pracovné miesto. Jeden z nich je v Prešovskom kraji, a to Sabinov, kde ich je 57, dva v Košickom, konkrétne Rožňava a Gelnica s 55, respektíve 56 nezamestnanými na jednu neobsadenú pracovnú pozíciu, a jeden v Banskobystrickom kraji, v Poltári ide o 53 nezamestnaných na voľnú pracovnú pozíciu. Výrazný úbytok voľných pracovných miest a zhoršenie ich pomeru voči počtu nezamestnaných však je v okrese Prešov. Ide o 17 nezamestnaných na jedno voľné pracovné miesto, uzavrel analytik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona