Koniec nespravodlivosti v peňažných príspevkoch pre ZŤP!

NETKY.SK • 31 August 2021, 11:57 • 2 min
Koniec nespravodlivosti v peňažných príspevkoch pre ZŤP!

BRATISLAVA - Vládny kabinet súhlasil s poslaneckým návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. K nespravodlivosti často dochádza pri poskytovaní peňažných príspevkov pre ZŤP v prípade, ak vlastní majetok, s ktorým nemôže samostatne nakladať. Novela má takýmto situáciám zabrániť.

slovakia

left justify in out

"Ide napríklad o situáciu, kedy vlastní nehnuteľný majetok ako súčasť nerozdeleného bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode, súd však ešte o návrhu nerozhodol. Fyzická osoba so ZŤP je v takomto prípade v bezvýchodiskovej situácii, kedy nemá nárok na pomoc od štátu (peňažný príspevok), hoci sama svoje majetkové postavenie nevie ovplyvniť," napísali poslanci v dôvodovej správe.

 

Prečítajte si: Bude niekedy príspevok na opatrovanie v jednotnej sume?

 

V rovnako bezradnej situácii je aj fyzická osoba, ktorej je takýto majetok predmetom záložného práva. Podľa poslancov je preto na mieste, aby štát takúto situáciu pri poskytovaní peňažných príspevkov zohľadnil.

 

Ministerstvo práce považuje návrh za odôvodnený a novelu víta v plnom rozsahu. Jediný nesúhlas vyjadril voči účinnosti, ktorú poslanci navrhli od 1. septembra tohto roka. Vzhľadom na prebiehajúci legislatívny proces ju nebude možné dodržať. V medzirezortnom pripomienkovom konaní Ministerstvo financií  SR žiadalo doplniť vyčíslenie vplyvu návrhu na rozpočet a odhad počtu dotknutých osôb. Rezort práce však tvrdí, že nedisponuje dostatočnými údajmi potrebnými na výpočet odhadu.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies