Európania rozmýšľajú ekologicky, ukázali voľby do EP

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 09:18 • 2 min
Európania rozmýšľajú ekologicky, ukázali voľby do EP

BRUSEL - Ekologické strany v rámci Európskeho parlamentu zaznamenali doposiaľ najväčší úspech, po voľbách budú mať v novom europarlamente najväčšie zastúpenie v dejinách EÚ.

slovakia

left justify in out

Čiastkové výsledky naznačujú, že frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) mala získať približne 67 mandátov v 751-člennom zákonodarnom zbore EÚ. Doposiaľ mala 52 kresiel. Ako uviedla predsedníčka skupiny zelených v EP, nemecká europoslankyňa Ska Kellerová, Európou sa prehnala "zelená vlna".

 

img

 

Ekologicky orientovaní poslanci si získali hlasy občanov v Nemecku, vo Francúzsku, v Rakúsku, Írsku, Holandsku, Belgicku, v Spojenom kráľovstve, Dánsku či vo Fínsku. "Chceme poďakovať všetkým, ktorí hlasovali za zmenu a opatrenia v oblasti klímy," vyhlásila Kellerová. Podľa jej názoru nastal čas, kedy „zelení“ v spoločnosti naberajú na dôležitosti.

 

Ako povedal podpredseda frakcie EFA, holandský europoslanec Bas Eickhout, to, že sa dostali do EP je pre nich veľkým záväzkom a zo všetkých síl sa budú snažiť presadzovať potrebné zmeny. "Nová Európska komisia by to mala vziať do úvahy, pretože práve náš program ochrany klímy, sociálnej spravodlivosti, obrany právneho štátu a demokracie zaistil zeleným toto dôležité víťazstvo," upozornil.

 

img

 

Spolupredseda EFA, belgický europoslanec Philippe Lamberts vyhlásil, že zelení budú "hlasným a jasným" protipólom všetkých nacionalistických a krajne pravicových síl v europarlamente. Vyzvú aj ďalšie pokrokové sily, aby sa postavili proti tým, ktorí sa snažia šíriť strach a rozdeľovať Európanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies