Adaptačné opatrenia na zmenu klímy si vybudovalo 25 slovenských obcí

NETKY.SK • 22 Máj 2020, 10:39 • 2 min
Adaptačné opatrenia na zmenu klímy si vybudovalo 25 slovenských obcí

BRATISLAVA - Adaptačné opatrenia na zmenu klímy si vybudovalo 25 slovenských obcí. Obnovili napríklad zahádzaný vodný rigol a premenili ho na ekosystém, vybudovali zberače dažďovej vody a bylinkovú skalku pre opeľovače.

slovakia

left justify in out

Začali s obnovou lesného prameňa a mokrade. Informovala o tom Petra Ježeková z CEEV Živica.

 

Výzvy prispôsobiť sa klimatickým podmienkam

"Extrémne sucho a rekordne vysoké teploty prinášajú obciam výzvy, ako sa meniacim klimatickým podmienkam prispôsobiť," podotkla Ježeková.

 

V rámci projektu Klíma nás spája sa ľudia učia, ako prostredie na zmenu klímy adaptovať vhodným opatrením, ktoré pomáha zadržiavať vodu, zmierňovať horúčavu či iným spôsobom zvýšiť odolnosť voči novým prírodným podmienkam.

 

Menia prostredie

Obce plánujú podľa Ježekovej zelené steny, ktoré budú tieniť a ochladzovať materskú a základnú školu, akvapóniu na chov rýb a pestovanie zeleniny pre školskú kuchyňu, komunitnú záhradu či mobilnú zeleň, ktorá sa bude využívať ako živá klimatizácia na verejných podujatiach.

 

Na základnej škole v Rožňave osadili recyklované pneumatiky, do ktorých vysadili nektarodajné kvety. V obci Komoča v okrese Nové Zámky nakúpili domčeky pre ježka a búdky pre vtáky.

 

V obci Borinka v okrese Malacky obnovili zničenú mokraď na studničku. V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto vybudovali vyvýšený záhon, do ktorého susedia nasadili rastliny, povedala koordinátorka projektu Veronika Gežík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies