Irán prisľúbil, že prepustí zadržanú ruskú novinárku

NETKY.SK • 4 Október 2019, 18:25 • 2 min
Irán prisľúbil, že prepustí zadržanú ruskú novinárku

MOSKVA - Irán prisľúbil, že čoskoro prepustí ruskú novinárku Juliju Juzikovú, ktorú zadržali pre podozrenie zo špionáže. Informovali o tom noviny Jerusalem Post s odvolaním sa na správy ruských médií.

slovakia

left justify in out

Skoré prepustenie novinárky podľa agentúry RIA Novosti v piatok prisľúbil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví.

 

Ruský rezort diplomacie si predtým v súvislosti so zadržaním Juzikovej predvolal iránskeho veľvyslanca v Moskve. Podľa hovorkyne rezortu Marije Zacharovovej Moskva požadovala objasnenie dôvodov, ktoré viedli k zadržaniu žurnalistky.

Julia Juziková v minulosti pracovala v Teheráne ako korešpondentka a vrátila sa tam len minulú nedeľu na základe súkromného pozvania.

 

Hneď po prílete na teheránske letisko jej vzali pas a v stredu ju zatkli v jednom z teheránskych hotelov, v ktorom bola ubytovaná, oznámilo v piatok ruské veľvyslanectvo v Iráne.

 

 

Zároveň zdôraznilo, že pracuje na riešení celej situácie. Ruská ambasáda neuviedla dôvod novinárkinho zadržania. Jej bývalý manžel, novinár Boris Vojcechovskij však uviedol, že mu Juziková telefonovala z väzby. Povedala mu, že jej hrozí trest odňatia slobody až do desiatich rokov za údajnú spoluprácu s izraelskými tajnými službami.

 

Súdny proces s Juzikovou by sa mal podľa slov jej dcéry uskutočniť už túto sobotu.

Juziková v minulosti pracovala ako reportérka ruských novín Komsomolskaja pravda či ruskej mutácie časopisu Newsweek. Od roku 2003 sa venuje investigatívnej žurnalistike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies