Slovenské basketbalistky vstupujú do novej etapy s obmenami, tréner Pospíšil: "Veľká výzva"

NETKY.SK • 6 November 2023, 17:30 • 2 min
Slovenské basketbalistky vstupujú do novej etapy s obmenami, tréner Pospíšil: "Veľká výzva"

BRATISLAVA - Ženská basketbalová reprezentácia Slovenska vstupuje pred začiatkom kvalifikačných bojov o účasť na majstrovstvá Európy 2025 do novej etapy. Taktovky nad družstvom sa chopil nový realizačný tím na čele s trénerom Martinom Pospíšilom a od nedávnej účasti na záverečnom turnaji prišlo tiež k výraznej obmene hráčskeho kádra. Aj napriek viacerým okolnostiam zostáva cieľ vykročiť do zápasov F-skupiny proti Turecku a Rumunsku čo najlepšie, keďže ďalšie stretnutia sú na programe až o rok.

slovakia

left justify in out

Slovenky obsadili na poslednom európskom šampionáte v Slovinsku a Izraelu konečné 12. miesto, od konca turnaja prišlo k množstvu zmien. Kompletnou premenou prešiel hlavne realizačný tím, na pozíciu hlavného trénera sa dostal Martin Pospíšil, ktorého hneď v prvom reprezentačnom okne nečaká jednoduchá úloha. „Celé to nie je jednoduché, všetky hráčky a my sme si toho vedomí, preto musíme byť sústredení na každý jeden detail v príprave, ktorú máme pred sebou. Je tu kopec vecí, ktoré ešte nemusia sadnúť, ale urobíme všetko, aby sme sa pobili o dobré výsledky hneď v prvom kvalifikačnom kole,“ povedal pre TASR Pospíšil.


V porovnaní s nomináciou na ME 2023 sa menoslov hráčok na začiatok kvalifikačných bojov výrazne obmenil. Z rôznych dôvodov chýbajú Radka Stašová, Stella Tarkovičová, Sabína Šimonovičová a Alexandra Buknová, len na duel v Rumunsku bude k dispozícii Alica Moravčíková. „Nominácia sa tvorila ťažko. Je špecifická situácia v pivotkami, mnohé z nich sú aktuálne zranené, respektíve majú iné problémy. Rovnako tak to bolo aj na rozohrávke. Nerád by som sa sústredil na to, čo nemáme, ale na to, čo máme. Hráčky majú kvalitu a chceme to na palubovke ukázať,“ uviedol reprezentačný kouč na túto tému.


Pod jeho vedením prichádza k výraznému omladeniu slovenskému tímu. Premiérovú pozvánku do reprezentácie a šancu na „ostré“ minúty dostalo kvarteto hráčok – Nataša Taušová z Piešťanských Čajok, Anna Laura Molnárová z maďarského Győru, Erika Holíková zo Slávie Banská Bystrica a Kamila Jarošová z MBK Ružomberok. „Sú tu mladé hráčky, ktoré dostanú šancu. Či na ne bude alebo nebude tlak, je to také prirodzené, pretože na každú hráčku v reprezentácii je určitý tlak a bude potrebné ho zvládnuť. Na každom negatíve je niečo pozitívne,“ myslí si Pospíšil.

Na gro tímu, ktoré je už dlhšie pokope, tak bude v aktuálnom kvalifikačnom okne oveľa väčšia zodpovednosť. Medzi najskúsenejšie patrí Nikola Dudášová: „Každá, aj realizačný tím, sme tu s rovnakým zámerom – postúpiť na majstrovstvá Európy a hrať čo najlepší basketbal. Je určite škoda, že tu nie sme všetci, ktorí by tu mohli byť. Sú tu nejaké zranenia a obmedzenia, ale je tu to najlepšie, čo môže byť a každá dáme do toho všetko. Určite bude na nás skúsenejšie väčšia zodpovednosť, ale už po minulé roky to bolo tak, že sme mali určité role. Teraz to bude asi ešte výraznejšie.“


Novembrové stretnutia sú aj pod vplyvom mnohých okolností v podstate kľúčové z pohľadu šancí na 14. účasť Slovenska medzi najlepšími tímami Európy. Pôvodne sa zápas s Rumunskom (nedeľa 12. novembra o 17.00 h) mal hrať doma, ale okolnosti s novou halou v Bratislave donútili Slovenskú basketbalovú asociáciu k výmene poradia. „Je to veľká výzva, je tam viac faktorov, ktoré momentálne nie sú najpozitívnejšie, či už sú to absencie hráčok, domáceho prostredia, je tu nový realizačný tím, minimálny čas na prípravu. Všetci sme ochotní urobiť maximum, aby sme boli pripravení na zápasy. Našim cieľom je postúpiť na majstrovstvá Európy. Určite to nebude jednoduché, ale máme to ako taký maják v diaľke. Chceme na to dosiahnuť,“ vyhlásil na záver tréner Slovenska.


Kvalifikácia ME 2025 sa hrá systémom doma-vonku, po novembrovom reprezentačnom okne sa ďalšie zápasy uskutočnia v novembri 2024 a vo februári 2025. Postup na záverečný turnaj si zabezpečia víťazi skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest, ktoré sa pripoja ku kvartetu organizátorov – Taliansku, Grécku, Česku a Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: SITA (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies