V Belfaste zastavili a podpálili ďalší autobus

NETKY.SK • 8 November 2021, 06:12 • 2 min
V Belfaste zastavili a podpálili ďalší autobus

BELFAST - Motívy činov nie sú známe. Páchateľov však zrejme hnevá hrozba vytvorenia tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom.

slovakia

left justify in out

Štyria muži prepadli v nedeľu večer na predmestí Newtownabbey, v severoírskom hlavnom meste Belfast, poschodový linkový autobus. Cestujúcich prinútili vystúpiť a následne ho podpálili. Privolaným hasičom sa už vozidlo nepodarilo zachrániť, informovali stanica BBC a denník Guardian.

 

 

Ide o druhý takýto prípad v Severnom Írsku počas jedného týždňa. Minulý pondelok dvaja ozbrojení a maskovaní muži rovnakým spôsobom zničili západne od Belfastu autobus, v ktorom však neboli cestujúci.

 

Prečítajte si tiež: Bezdomovec zaútočil na ľudí i políciu. Nasledovali nezmyselné obvinenia

 

Predseda severoírskej vládnucej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Jeffrey Donaldson tento čin odsúdil na Twitteri. "Je to zbytočné. Zmeny sa dosahujú prostredníctvom politiky, nie podpaľovaním autobusov," napísal. Spoločnosť Translink, ktorá prevádzkuje verejnú dopravu v Severnom Írsku, do pondelka dočasne pozastavila všetky autobusové spoje a linky metra, uviedli noviny Belfast Telegraph. 

 

img

 

K obom incidentom došlo zrejme v súvislosti so sporom o severoírsky protokol. DUP hrozí vystúpením z vlády so stranou Sinn Féin, ak nedôjde k zásadným zmenám v protokole, ktorý má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom po brexite. Unionisti žiadajú zrušenie protokolu, pretože sa obávajú vytvorenia obchodných bariér.

 

Možno vás zaujme: Odsúdili poslankyňu, ktorá chcela poliať partnerovu milenku kyselinou

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies