Poslanci ukončili dnešné rokovania návrhmi pre envirorezort

NETKY.SK • 18 Jún 2019, 23:41 • 2 min
Poslanci ukončili dnešné rokovania návrhmi pre envirorezort

BRATISLAVA - Návrhy ministerstva životného prostredia ukončili prvý rokovací deň 46. schôdze NR SR. V roku 2022 sa má spustiť zálohovanie PET fliaš a plechoviek.

slovakia

left justify in out

Dovtedy musia byť zabezpečené vratné automaty i celková logistika. Cieľom návrhu zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje je zásadne znížiť množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov.

 

Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) sa ročne na Slovensku predá asi miliarda PET fliaš. Z nej sa asi 60 percent podarí vyseparovať, čo znamená, že 400 miliónov končí na skládkach, či v horšom prípade voľne pohodených v prírode, riekach a pri cestách.

 

Minister predpokladá, že vďaka zálohovaniu asi 95 percent nápojových obalov skončí tam, kde patrí – v recyklačných zariadeniach.

Zaviesť zálohovanie podľa novej legislatívy nebude povinné pre všetky obchody či prevádzky. Povinné bude iba pre tie, ktoré majú rozlohu väčšiu ako 300 metrov štvorcových.

 

Je však predpoklad, že mnohé menšie obchody časom systém preberú. Právna norma počíta s výškou zálohy 12 centov za plastovú fľašu a 10 centov za plechovku. Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2020.

 

img


Sólymos predstavil aj návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Podľa novely už nebudú možné žiadne plošné výruby alebo akýkoľvek zásah do prírody v národných parkoch bez predchádzajúceho súhlasu štátnych ochranárov. Novela zakazuje plošnú ťažbu v národných parkoch a vzácnych územiach.

 

Náhodná ťažba, akú verejnosť mohla vidieť napríklad v Nízkych Tatrách, po vstupe novely do platnosti bude nezákonná. Podľa Sólymosa mal takýto zákon platiť už dávno.

Schôdza pokračuje v stredu ráno o 9:00. Zákonodarcovia budú v úvode druhého rokovacieho dňa hovoriť o vládnom návrhu novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

 

Podľa návrhu podnikatelia, ktorí sa zaregistrujú na eKasu a objednajú si certifikované zariadenie do 30. júna tohto roka, dostanú ďalšie tri mesiace, počas ktorých nebudú pokutovaní za používanie starej registračnej pokladnice. Podnikatelia, ktorí si eKasu do konca júna nezaregistrujú, budú môcť byť sankcionovaní podľa pôvodného zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies