Prečo niektorí ľudia nebudú nikdy šťastní?

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 17:26 • 2 min
Prečo niektorí ľudia nebudú nikdy šťastní?

BRATISLAVA – Žijeme v dobe kedy sa sme sa naučili, že stále sa dá nájsť niečo viac. Táto doba nás to jednoducho tak naučila. Možnosti sa neustále rozširujú a keď sa nám už podarí dosiahnuť nejaký cieľ, tak si stanovíme ďalší. Výsledkom je potom to, že nikdy nie sme spokojní.

slovakia

left justify in out

Neprejde deň, kedy by sme po niečom netúžili. Nejde ani o to, či to potrebujeme, ale keď to chceme, vieme si to kúpiť. Moderná spoločnosť je charakteristická hojnosťou a blahobytom všade naokolo. Vlastníme napríklad auto, ktoré nám dobre slúži a ani nespotrebuje veľa paliva. V televízii ale uvidíme reklamu nového modelu, ktorý si vieme z finančného hľadiska úplne pokojne dovoliť. Takže aj napriek tomu, že naše auto nemá žiadne poruchy, vymeníme ho za novší model, lebo taká je doba. Veda a technika neskutočne napredujú. Mobil vyrobený 2 roky dozadu sa už dá v podstate považovať za starý model.

 

img

 

Psychológ Barry Schwartz však považuje  tento stav spoločnosti skôr za negatívum. "Denne sa človek rozhoduje aj 10 krát. Čo si obliecť? Čo na raňajky? Čo nakúpiť na víkend? Aké tričko si kúpim? Máme veľa možností, ale paradoxne nie sme slobodnejší, spokojnejší ba ani šťastnejší. Čim viac toho máme, tým sme menej slobodní." 

 

"Pri toľkom výbere možností počas každodenného dňa sme sa až zasekli. Pri jednoduchých veciach váhame a oberá nás to o čas. Čaro jednoduchosti sa z našich životov vytratilo."

 

A čo je to vlastne šťastie? Väčšina z nás si pod týmto pojmom predstaví to, že dostane presne to čo chce. Lenže my v skutočnosti dostávame to čo chceme a aj napriek tomu nie sme šťastní. Kde je potom problém?

 

img

 

Sme len ľudia. Nemôžme byť dokonalí. Pokiaľ sa o to budeme neprestajne pokúšať, život nám pretečie pomedzi prsty a nikdy nebudeme šťastní. Príkladom by mohlo byť hľadanie dokonalosti cez partnerstvo. Pokiaľ ide žena na prvé rande a on si začne špárať v nose, tak si len pomyslí, že na svete je predsa milión iných a už vie, že sa s ním nestretne. No pokiaľ je to už jej manžel a spraví rovnakú vec, len ho vyhreší, aby s tým prestal. My ľudia si neuvedomujeme jednu veľmi podstatnú vec. Vieme fungovať lepšie, keď sme znevýhodnení. Keď nemáme na výber, tak môžeme byť v skutočnosti šťastnejší.

 

img

 

Ako sa dá šťastie vlastne dosiahnuť?

V prvom rade treba mať nízke očakávania. Pokiaľ budeme mať nižšie nároky na partnerku, svoju postavu, prípadne aký darček by sme mohli dostať na narodeniny, všetko to nás môže len pozitívne prekvapiť. Netreba hľadať dokonalosť, pretože tá neexistuje. Vytvárame si ju sami vo svojej hlave. A presne tam je ukryté naše šťastie. Návrat k jednoduchosti. Netreba podliehať konzumnej spoločnosti. Stačí keď sa pozriete na svoju domácnosť a pouvažujete či všetko čo vlastníte je aj naozaj potrebné alebo zbytočné. Netreba podliehať konzumnému spôsobu života, pretože ten nás len ochudobňuje.

 

img

 

Musíme sa prestať opúšťať. Všetci robíme chyby, veď sme predsa ľudia a mýliť sa je ľudské. Niekedy aj 40% naplneného plánu je úspech. Musíte začať byť na seba hrdí. Začať vyhľadávať čo najviac pozitívnych ľudí a deliť sa s nimi o svoje šťastie a v neposlednom rade sa netreba riadiť tým, čo od nás očakáva spoločnosť a okolie. Treba sa oslobodiť a smerovať život tou cestou, kde cítime, že by mal ísť.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona