Slovenská polícia sa zapojila do spoločných akčných dní zameraných na obchodovanie s ľuďmi na pracovné vykorisťovanie

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 10:30 • 2 min
Slovenská polícia sa zapojila do spoločných akčných dní zameraných na obchodovanie s ľuďmi na pracovné vykorisťovanie

BRATISLAVA - V dňoch od 10. do 17. júna 2023 sa Slovenská republika opäť zapojila do rozsiahlych akčných dni zameraných na odhalenie možných obetí obchodovania s ľuďmi - pracovného vykorisťovania. Akčné dni boli súčasne vykonávané pod záštitou EUROPOLU v 32 štátoch a na kontrolách podnikateľských subjektov sa zúčastnili príslušníci Policajného zboru ako aj inšpektori práce.

slovakia

left justify in out

Výsledkom spoločného úsilia všetkých zúčastnených krajín a ich právo presadzujúcich zložiek bola kontrola 65 839 osôb. Počas kontrol bolo identifikovaných 261 možných obetí obchodovania s ľuďmi, 57 podozrivých osôb spolu bolo zatknutých 21 osôb.

V Slovenskej republike sa kontroly vykonávali na celom území, pričom príslušníci Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (ďalej len „UHCP P PZ“) spolu s inšpektormi práce skontrolovali 28  podnikateľských subjektov. Kontroly boli predovšetkým na  miestach, kde je predpoklad, že by sa mohli nachádzať potenciálne obete pracovného vykorisťovania. Počas kontrol bolo skontrolovaných spolu 213 osôb,  z toho 118 cudzincov pochádzajúcich z rôznych krajín, (najmä však z Ukrajiny a Vietnamu). I keď pri vykonaných kontrolách nebola identifikovaná žiadna potenciálna obeť pracovného vykorisťovania, vyšetrovatelia národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP P PZ za obdobie 1 polroka 2023 začali trestné stíhanie pre trestný čin obchodovania s ľuďmi v 12 prípadoch, v ktorých evidujú 23 obetí.

Vykonané akčné dni  potvrdili, že obete obchodovania s ľuďmi sa nachádzajú na celom území EÚ, a to aj na miestach, kde to nemusíme predpokladať. V prípade, že disponujete informáciami o možnej obeti obchodovania s ľuďmi alebo máte podozrenie, že vy sami ste sa stali obeťou tohto trestného činu, neváhajte kontaktovať bezplatnú národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Ministerstvo vnútra SR / Marek Nemček Foto: Ministerstvo vnútra SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies