Slovenská filharmónia otvorí 75. sezónu aj Beethovenovou Eroicou

NETKY.SK • 18 Október 2023, 07:30 • 2 min
Slovenská filharmónia otvorí 75. sezónu aj Beethovenovou Eroicou

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia (SF) odohrá 19. a 20. októbra otváraciu dvojicu koncertov 75. sezóny. Po dlhšom čase sa na nich vracia k symfonickej básni Richarda Straussa Don Quixote, napísanej podľa románu Miguela de Cervantesa. "Koncert s kanadským violončelistom Bryanom Chengom a violistom Martinom Rumanom v úlohe sólistov zaznie pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina," informoval na pondelkovej tlačovej konferencii dramaturg Juraj Bubnáš s tým, že v prvej časti večerov si publikum vypočuje Beethovenovu 3. symfóniu Eroica.

slovakia

left justify in out

"Pre mňa je veľkou cťou byť súčasťou tejto inštitúcie už štvrtú sezónu," uviedol Raiskin. Podľa šéfdirigenta SF je posledný rok a pol testom ľudskosti. "Viac ako 600 dní vojny na Ukrajine, posledné udalosti v Izraeli, nie je to jednoduchý čas, v ktorom žijeme. Ako umelci v ňom môžeme ukázať zomknutosť, prejaviť to, že mi budeme tou ľudskou časťou spoločnosti," poznamenal Raiskin.


Jubilejná sezóna bude podľa neho reflektovať nielen slovenských skladateľov ako Eugen Suchoň, Ján Levoslav Bella alebo Alexander Moyzes, ale tiež skladateľov spojených s históriou Bratislavy. Narodil sa tu napríklad Franz Schmidt. "Uvedieme jeho 3. symfóniu, verím, že to bude naštartovanie tradície a som veľmi rád, že okrem koncertov v Bratislave ju budeme môcť prezentovať aj na koncertoch v Maribore a Záhrebe," povedal Raiskin, ktorý sa so SF predstaví v októbri na Slávnostnom koncerte k 30 rokom samostatnosti Českej a Slovenskej republiky v Prahe, v novembri na turné v Južnej Kórei a vo februári v Slovinsku a Chorvátsku.


Šéfdirigent naštuduje s orchestrom SF okrem iného Koncertnú predohru Es dur Jána Levoslava Bellu, uvedie tiež Žalm zeme podkarpatskej Eugena Suchoňa a predstaví aj Symfóniu c mol Edvarda Hagerupa Griega.

Dvakrát poctí svojou návštevou SF dirigentský svetobežník Juraj Valčuha, zo sólistov upozornil Raiskin napríklad na českého klaviristu Lukáša Vondráčka, dvojitú dávku interpretačného umenia publiku dopraje aj Alexei Volodin s klavírnymi koncertmi Georgea Gershwina a Mauricea Ravela. "Tiež sa teším na opätovnú spoluprácu s huslistom Janom Mráčkom, koncertným majstrom Českej filharmónie," priblížil Raiskin.


Slovenský filharmonický zbor (SFZ) pracuje v aktuálnej sezóne pod vedením zbormajstra Jana Rozehnala, ktorý v SF pôsobil v rokoch 1990 - 2003. Podľa "staronového" zbormajstra sa naša zborová jednotka aktuálne podieľa na príprave novej opernej produkcie Le Grand Macabe vo Viedenskej štátnej opere a druhá časť chystá titul pre košickú operu. Koncerty pripravuje v čase adventu a Vianoc.


Generálny riaditeľ SF Marián Turner upozornil aj na novinku 75. sezóny, ktorou je cyklus Piesňové večery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Slovenská filharmónia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies