Odštartovali sa nové preteky v zbrojení

NETKY.SK • 22 Január 2019, 19:21 • 2 min
Odštartovali sa nové preteky v zbrojení

NEW YORK - Nové preteky v zbrojení oficiálne odštartovali, a dalšim cieľom sa stáva vesmír, informuje Times. Ako poznamenáva britský denník, presne vo vesmíre che Donald Trump nasadiť zachytávače balistických striel.

slovakia

left justify in out

Taká je jeho odpoveď na “rastúcu hrozbu", ktorá pochádza z novej generácie zbraní, vyvinutých Ruskom a Čínou.

 

V nových pretekoch v zbrojení musia Spojené Štáty dohnať Čínu a Rusko

 

Times upresňuje, že v súčasnosti Ozbrojené sily Spojených štatov už nie sú na svete najsilnejšie, “s desiatimi atomovými nosnými skupinami, s najpokročilejšími neviditeľnými stíhačmi, testovanými v bitkách strategickými bombardérmi, so všadeprítomnym námornym komandom, s obrovskými špeciálnymi jednotkami a s obratom rozpočtu viac ako 700 miliárd dolárov”.

 

Rusko a Čina “urobili veľky pokrok”, keď investovali do zbraní, ktoré su schopné “prekabátiť, predbehnúť a potlačit Americkú vojenskú nadriadenosť a zneistiť jej vojenské a politické vedenie”. Tak v niektorých smeroch USA už “zaostávajú”, píše sa v článku.

 

Ako poznamenáva Times: “Náhle zmeny v bilancii moci sú najzremejšie v oblasti hypersonických zbraní a umelej inteligencie – v dvoch oblastiach, do ktorých Rusko a Čína investujú obrovské peniaze“.

 

Podľa slov ruského prezidenta Vladimira Putina, je ruská hypersonická raketa uvedená do prevádzky. Za Ruskom nezaostáva ani Čína.

 

“Nemáme žiadnú ochranu, ktorá by neumožnila použit takéto zbrane proti nám,” uznal minulý rok vedúci strategického velenia ozbrojených síl USA - generál John Heithen.

 

Okrem toho, aby sa zabránilo operáciám USA v blízkosti Čínskych teritoriálnych vôd, Peking vyvinul a uviedol do prevádzky množstvo protileteckých balistických rakiet, kôli čomu sú “s nikym neporovnateľne”. Americkí leteckí atomoví nosiči sú zraniteľní, poznamenáva Times.

 

USA sa snažia Rusko dobehnúť a už rozvíjajú nadzvukové klzáky a podvodné drony. Amerika chce nasadiť vo vesmíre senzory a systémy protiraketovéj obrany, ktoré umožnia sledovať spustenie nepriateľskych rakiet. Pritom sa už nedáva dôraz na útoky zo strany krajín ako Severná Kórea a Irán. “V nových pretekoch v zbrojení sa plány Pentagonu zameriavajú na Rusko a Čínu,” píše Times.

 

"Obavy generála Heithena o hypersonických zbraniach Ruska zmenili zmyšlanie Pentagonu," konštatujú britské noviny.


img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies