Štúdia odhaľuje prečo „páni majú radšej blondínky“: Svetlovlasé krásky sú ozdobou spoločnosti už celú večnosť

NETKY.SK • 21 December 2023, 18:30 • 2 min
Štúdia odhaľuje prečo „páni majú radšej blondínky“: Svetlovlasé krásky sú ozdobou spoločnosti už celú večnosť

Podľa rôznych zdrojov výskumov priniesli blond vlasy ženám, najmä celebritám, psychologické výhody a môžu im pomôcť získať pozornosť, po ktorej túžia. Okrem toho, ako tradičná estetika, blondínky vždy zohrávali dôležitú úlohu vo filme a televízii.

slovakia

left justify in out

Na najrôznejších večierkoch a veľkých akciách môžeme vidieť mnohé ženské celebrity a modelky s blond vlasmi rýchlo upútať pozornosť ľudí a stať sa stredobodom pozornosti. Zdá sa, že blond vlasy sa stali populárnou estetikou v súčasnej Amerike a celej Európe, vďaka čomu je celý človek rozprávkovejší a príťažlivejší. 

Mladistvosť a nevinnosť

Historicky sa uprednostňovali blond vlasy, pretože svetlejšie vlasy mohli ženám pomôcť prilákať mužov. V súčasnosti väčšina ľudí verí, že blond farba ukazuje viac temperamentu a glamu z psychologickej roviny, a tým je ovplyvnených aj čoraz viac hviezd, ktoré sa jeden za druhým ženú za blond štýlom, aby zachytili trend.

Blond vlasy sa často spájajú s mladistvosťou a nevinnosťou. Toto vnímanie možno vysledovať už v rozprávkach a folklóre, kde sú zlatovlasé postavy zobrazované ako čisté a krásne. Celebrity, rovnako ako každý jednotlivec, chcú vyzerať mladistvo a atraktívne a blond vlasy môžu pomôcť vytvoriť tento imidž.

Podľa rôznych zdrojov výskumov priniesli blond vlasy ženám, najmä celebritám, psychologické výhody a môžu im pomôcť získať pozornosť, po ktorej túžia. Okrem toho, ako tradičná estetika, blondínky vždy zohrávali dôležitú úlohu vo filme a televízii.

Všetci sme počuli frázu „blond bombshell“, ale viete, odkiaľ pochádza? Túto frázu vymysleli na začiatku hollywoodskej fascinácie blondínkami v roku 1933. Jedna z najväčších hollywoodskych hviezd, ikonická platinová blondínka Jean Harlow, hrala vo filme  Bombshell . Film bol propagovaný s líniou „krásna, pôvabná, exotická Jean Harlow ako blonďatá bomba filmového sveta“. 

Marie Curie búrala predsudky

Vynálezkyňa, vedkyňa, fyzička a chemička Marie Curie, ktorá objavila polónium a rádium, bola prirodzenou blondínkou a mohla byť tou najlepšou cestou k odhaleniu stereotypu. V roku 1903 bola Marie a jej manžel ocenený Nobelovou cenou za fyziku za objav rádioaktivity. Rádioaktivitu dnes využívame v prospech ľudstva v medicíne, na akademickej pôde, pri výrobe elektriny a podobne. 

Časopis Journal of Social Psychology uvádza, že muži považujú svetlovlasé ženy za atraktívnejšie ako brunetky. 

1:0 pre brunetky?

Muži očividne uprednostňujú blond ženy pred svojimi tmavšími alebo ryšavými náprotivkami...aspoň podľa novej štúdie publikovanej v The Journal of Social Psychology.

V štúdii výskumníci z Augsburgskej univerzity v Minnesote ukázali 110 mužom obrázky rôznych žien s čiernymi, hnedými a blond vlasmi rôznych dĺžok a požiadali účastníkov, aby ohodnotili každú ženu podľa vnímaného veku, zdravia, fyzickej príťažlivosti, partnerského potenciálu a rodičovskej schopnosti.

Výsledky odhalili, že v porovnaní so ženami s tmavými vlasmi muži považovali svetlovlasé dámy za celkovo atraktívnejšie, no konkrétnejšie ich vnímali ako mladšie a zdravšie.

Monroe nastavila Hollywoodsky štandard

Platina urobila kariéru Marilyn Monroe, pretože si na začiatku svojich modelingových čias zosvetlila hnedé vlasy a nikdy sa neobzrela späť. V skutočnosti sa v Hollywoode objavilo mnoho blond herečiek od 30. do 50. rokov 20. storočia. 

Stredoveký význam

Ženy si v stredoveku farbili vlasy na blond aj napriek prosbám o opaku zo strany duchovných, ktorí ako príklad poukazovali na blond vlasy pokušiteľky Evy – možno omylom, pretože to slúžilo len na to, aby boli blond vlasy ešte atraktívnejšie, najmä pre ženy, ktorá sa chcela vzbúriť proti tomu, aby jej povedali, ako si má robiť vlastné vlasy. V tomto období blond vlasy začali predstavovať nebezpečnú erotiku, sexuálne pokušenie a krásu. Prežila však aj jej reprezentácia sexuálnej čistoty, morálneho dobra a spirituality.

Anjeli boli v kresťanskom umení zvyčajne zobrazovaní ako blondínky, rovnako ako cudné hrdinky rytierskej romantiky. Francúzsky dvorný básnik z 12. storočia Chrétien de Troyes naplnil svoje artušovské legendy krásnymi blond ženami ako Guinevere, ktorá mala rozpustené vlasy a modré alebo zelené oči, aby prilákala hrdinov. Blondínka Iseult z rozprávky Tristan a Iseult z 12. storočia   bola opísaná ako „najkrajšia žena odtiaľto až po španielske pochody“. 

V  Roman de la Rose, francúzskej básni z trinásteho storočia, sa hrdina stretáva s očarujúcou kráskou so sivomodrými očami, rovným nosom, zasneženými prsiami a blond vlasmi – vlastnosti, ktoré predstavovali vrchol ženskej krásy v stredoveku. Aténa bola opisovaná ako „sivooká“ a „svetlovlasá“.

Zdroje:

https://www.uniwigs.com/blog/why-do-celebrities-love-blonde-hair-so-much.html

https://olaplex.com/blogs/news/a-brief-history-of-blondes

https://www.maxim.com/news/men-prefer-blonde-women-study-2019-1/

https://martinifisher.com/2021/05/10/ancient-blondes/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: ANTONY JONES/GETTY
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies