Polícia upozornila na tri hoaxy používateľov sociálnych sietí o COVID-19

NETKY.SK • 10 September 2020, 12:04 • 2 min
Polícia upozornila na tri hoaxy používateľov sociálnych sietí o COVID-19

BRATISLAVA - Tri masovo šírené statusy, ktoré nepravdivo informovali o pandémii nového koronavírusu a ochorení COVID-19, boli vďaka spolupráci polície a ministerstva zdravotníctva vymazané. O tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Denisa Bárdyová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Na základe označenia statusov za hoax a zverejnenia ich autorov na stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR ich autori pristúpili k ich vymazaniu vo veľmi krátkom čase," spresnila hovorkyňa s tým, že pôvodné statusy boli automaticky vymazané aj z viac ako 5000 profilov, ktoré ich zdieľali. Či je možné ich skúmanie v trestnoprávnej rovine, teraz posudzuje kriminálna polícia.

 

Negatívne ovplyvňovanie ľudí

Dezinformácie sú podľa dočasného policajného prezidenta Petra Kovaříka nebezpečným nástrojom na negatívne ovplyvňovanie názorov a konanie širokého spektra obyvateľstva.

 

"Preto je ich vysvetľovanie prioritou pre Policajný zbor na komunikačnej úrovni. Zvlášť v čase, keď sme zaznamenali zvýšené počty infikovaných osôb, nemôžeme situáciu podceniť a musíme aktívne komunikovať, prečo sú hoaxy nepravdivé," skonštatoval Kovařík.

 

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Streda 9. septembra 2020

 

Prvý zo statusov sa podľa polície snažil presvedčiť verejnosť, že zdravotníctvo nezvláda aktuálnu situáciu a zámerne umelo zvyšuje počet infikovaných.

 

Druhý status sa mal týkať kontrolovania povinnosti nosenia rúšok na druhom stupni základných škôl.

 

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Streda 9. septembra 2020

 

"Cieľom tohto hoaxu bolo vytvorenie atmosféry 'policajného štátu', kde nekompromisne a až neľudsky dohliadajú policajti na nové nariadenia," doplnili policajti.

 

Tretí status informoval o papieri, ktorý by mali občania nosiť so sebou a preukazovať sa ním pri náhodných kontrolách v súvislosti s nosením rúšok.

 

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Streda 9. septembra 2020

 

"Cieľom tohto hoaxu bolo u istej časti obyvateľstva vytvorenie pocitu schopnosti vzdoru autoritám," spresnila polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies