Slovenská akadémia vied zanalyzuje dopady brexitu na vývoj ekonomiky

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 14:17 • 2 min
Slovenská akadémia vied zanalyzuje dopady brexitu na vývoj ekonomiky

BRATISLAVA - Slovenská akadémia vied (SAV) pripravuje štúdie, ktoré umožnia štátnej sfére pripraviť sa na možné scenáre vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) a na dopady týchto scenárov na slovenské hospodárstvo. V prvej fáze experti Ekonomického ústavu SAV pripravia strednodobú prognózu vývoja slovenskej ekonomiky. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spojené kráľovstvo práve dnes oficiálne listom oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie.

 

Pripravovaná prognóza zohľadní okrem možných vplyvov brexitu aj ďalšie riziká svetového vývoja, vrátane zmien vo svetovom obchode v dôsledku možných ochranárskych opatrení zo strany novej prezidentskej administratívy Donalda Trumpa v Spojených štátoch. Podľa odborníkov z Ekonomického ústavu SAV sú krajiny EÚ nútené urýchlene reagovať na medzinárodný vývoj aj prípravou analytických podkladov.

 

"V súvislosti s brexitom sa spomínajú rôzne aspekty tohto procesu. V niektorých oblastiach je zostávajúca Európska únia pripravená dobre, v niektorých horšie," upozornil Viliam Páleník z Ekonomického ústavu SAV. Pripomenul, že únia pred troma rokmi vytvorila pracovnú skupinu pod vedením talianskeho ekonóma Maria Montiho pre riešenie otázky, ako financovať európsky rozpočet. Tá na prelome rokov 2016 a 2017 vydala záverečnú správu.

 

"Vďaka tomu máme množstvo kvalitných analýz a argumentácií, ktorými je EU27 dobre pripravená na nevyhnutné zmeny príjmovej strany svojho rozpočtu po výpadku britských platieb. Avšak zďaleka nie vo všetkých oblastiach je EU27 na brexit analyticky a argumentačne pripravená, aj preto je analyzovanie jeho dôsledkov síce obtiažne, ale o to potrebnejšie," doplnil Páleník.

 

Ekonomický ústav SAV má s modelovaním hospodárskeho vývoja rozsiahle skúsenosti. "V oblasti ekonomického modelovania a analýz dlhodobo aktualizujeme metodiku viacerých typov modelov - od modelov vhodných na krátkodobé prognózovanie, cez štruktúrne modely, až po modely dlhodobého rastu. Na analýzu štrukturálneho dopadu jednorazového nemarginálneho šoku, akým je aj brexit, je z nášho pohľadu najvhodnejšie využiť rekurzívno-dynamický model všeobecnej ekonomickej rovnováhy, teda CGE model," priblížil jeden z hlavných riešiteľov projektu Marek Radvanský.

 

Prvotné odhady Národnej banky Slovenska (NBS) o vplyve brexitu na rast HDP sa pohybujú medzi 0,3 až 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Pripravovaná analýza pôjde ďalej a bude skúmať viacero scenárov a kanálov možného vplyvu na slovenskú ekonomiku, čo môže napomôcť pripraviť reakciu na možné scenáre. Z hľadiska Slovenska však budeme radi, keď sa predpoklad len o miernom negatívnom vplyve potvrdí," konštatoval Radvanský.

 

Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ ovplyvní aj vyjednávania, ako má v budúcnosti vyzerať pomoc chudobnejším členským štátom a regiónom, vrátane Slovenska, alebo o tom, akým spôsobom sa má chod únie v budúcnosti financovať. "Zároveň treba rátať napríklad s dopadmi na slovenských občanov žijúcich v Británii, ktoré vyplynú zo zmenenej sociálnej politiky," doplnil Juraj Draxler, šéf Inštitútu strategických analýz, ktorý štúdiu zastrešuje.

 

Avizoval, že okrem tejto štúdie predpokladá prípravu ďalších materiálov, ktoré v blízkom čase ukážu, na aké možné dopady brexitu sa treba pripraviť a ako postupovať vo vyjednávaniach na európskej úrovni s cieľom efektívne ochrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies