Donald Trump chce za clá na motorky Harley-Davidson odvetu

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 16:54 • 2 min
Donald Trump chce za clá na motorky Harley-Davidson odvetu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že clá, ktorým čelí Harley-Davidson v Európe, sú „nespravodlivé" a sľúbil odplatu.

slovakia

left justify in out

To je zmena oproti jeho doterajšiemu postoju k výrobcovi motocyklov, ktorý vlani naznačil, že pre clá zvažuje presun časti výroby mimo USA.

 

Američania si nevymohli očakávané ústupky zo strany Európskej únie, Washington v minulom roku oznámil zavedenie dovozných ciel na európsku oceľ a hliník vo výške 25 %, respektíve 10 %. Okrem EÚ oznámili USA dovozné clá aj voči Mexiku a Kanade. Brusel vtedy informoval Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), že voči USA zavedie odvetné clá, pričom na jeho zozname sú aj motorky.

 

Európska únia (EÚ) zaviedla minulý rok clá na dovoz ikonickej značky motoriek po tom, ako USA uvalili clá na oceľ a hliník z Európy. Spoločnosť so sídlom vo Wisconsine minulý rok oznámila, že plánuje presunúť výrobu motocyklov určených pre Európsku úniu do svojich tovární mimo USA, aby sa vyhla clám.

 

Trump odpovedal výzvou na zvýšenie daní a pohrozil firme, že bude lákať zahraničných výrobcov motocyklov do Spojených štátov. Podporil tiež bojkot výrobcu kultových motoriek. Tento utorok však Trump prejavil Harley-Davidson viac sympatií a označil clá EÚ za „nespravodlivé". Vo svojom tweete však neprezradil žiadne ďalšie podrobnosti o možnej odvete. "Také nespravodlivé voči USA. Vrátime to!" napísal Trump na sociálnej sieti.

 

 

V sobotu (27. 4.) má Trump naplánovanú cestu do Wisconsinu, kde sídli Harley-Davidson, v rámci svojej predvolebnej kampane. Usiluje sa totiž o opätovné zvolenie v prezidentských voľbách roku 2020.

 

Zástupcovia Bieleho domu zatiaľ neodpovedali na žiadosť o komentár, keďže EÚ aj Spojené štáty nedávno oznámili, že sú pripravení začať rozsiahlejšie obchodné rokovania.

 

Ani zástupcovia Harley-Davidson sa nevyjadrili k Trumpovmu vyhláseniu. Spoločnosť v utorok oznámila pokles zisku aj tržieb v 1. kvartáli 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies