Prečo náš mozog potrebuje denne dávku ticha?

NETKY.SK • 22 November 2023, 18:30 • 2 min
Prečo náš mozog potrebuje denne dávku ticha?

Máte dokonale naplánovaný každý deň a žiadna minúta v ňom sa vám len tak neprešmykne pomedzi prsty? Ste priam vzorom v tom, ako byť aktívny, užitočný, robiť stále niečo zmysluplné a zaujímavé, študujete, učíte sa, zaujímate sa?...

slovakia

left justify in out

Napriek všetkým týmto snahám, aktivitám a zmysluplnosti môžete pociťovať v živote stále viac frustrácie, stagnácie, nenaplnenosti, ale aj únavy, sebaľutovania, bezradnosti. Ako je to možné?

Možno je to v tom, že robíte vo vašom dennom programe a životnom rytme jednu veľkú a zásadnú chybu. Zabúdate na obyčajné ticho!

Nielen rôzne spirituálne učenia, ale aj  moderná neuroveda dnes jednoznačne hovorí, že bloky ticha sú nielen dobré, ale priam nevyhnutné pre náš mozog, myseľ, dušu, psychohygienu, celkové zdravie, harmonické životné napredovanie, sebarealizáciu a pocity spokojnosti.

Najmä dnešná doba je, čo sa týka absencia ticha, plná nástrah. Neustále sme niečím pokúšaní, rozptyľovaní, okolo nás je toľko lákavých tlačidiel, gombíkov, stačí kliknúť a stále sa niečo deje v televízii, na sociálnych sieťach, videách, četoch…

Moderný svet je taký, hlavne sa nenudiť, hlavne niečo vykonávať, hovoriť, myslieť, riešiť! Skrátka - zamestnávať mozog niečím externým, od hlbokých štúdií až po plytkú zábavu na tik-toku. A keď náhodou niečo nesledujeme z obrazovky, zabaviť sa musíme nejako inak – pojedaním, lúštením sudoku, klebetením…

Hlavne nezastať v tichu a nečinnosti! No veda aj spiritualita hovoria pravý opak. Náš mozog, duša, emočné zdravie si priam vyžadujú, aby sme sa ocitli uprostřed nudy a ničnerobenia a odolali nutkaniu nevyplniť si čas niečím konkrétnym.

Z hľadiska duchovného je vysvetlenie jednoduché. Často sme poháňaní k ďalšej a ďalšej aktivite a rozptýleniu práve preto, aby sme nezačuli vlastný vnútorný hlas. Aby sme neboli so svojimi skutočnými, pravdivými pocitmi, myšlienkami, túžbami, snami.  Lebo stáť takto zoči-voči pravde a vypočuť si, čo naozaj naša duša cíti môže byť niekedy aj bolestivé.

No únikom od nich tieto pocity neodstránime, naopak, sú zatláčané hlbšie a hlbšie pod všetok ten šum každodenního hmýrenia a my sme od nich stále viac a viac oddeľovaní. Až strácame schopnost počuť svoj vlastný hlas, intuáciu, riešiť svoje pocity, rozoznávať ich a pohnúť sa vo svojej situácii ďalej.

Naopak, práve ticho prináša pre náš emočný a psychický život skutočnú úľavu v podobe vypočutia a následného hľadania zdravých riešení. V tichu začujeme autentické odpovede, nerušené blikaním monitorov a radami tisícok externých zdrojov.
No keby sme aj nebrali do úvahy duchovné dôvody, už len pre zdravie samotného mozgu je ticho veľmi dôležité a prospešné.

Ticho zmierňuje stres a napätie

Vedecky je potvrdené, že všeobecne hluk je hlavnou príčinou vysokého krvného tlaku a infarktu. Pôsobí tiež negatívne na naše celkové zdravie. Ak sme dlhodobo vystavení hluku, naša hladina stresu sa postupne stále zvyšuje.

Týka sa to aj mozgu. Tak, ako hluk spôsobuje napätie a stres, tak ticho napätie z mozgu uvoľňuje. Podľa výskumov môže byť sedenie v tichu približne dve minúty prospešnejšie ako počúvanie "relaxačnej hudby", pretože mení krvný obeh a tlak v mozgu.

Keď snívame alebo sedíme v tichu a necháme svoju myseľ len tak blúdiť, aktivujeme to, čo vedci označujú ako "sieť štandardného režimu". Keď necháme svoj mozog na nejaký čas v nečinnosti, dokážeme sa dostať k svojim vnútorným emóciám, nápadom, myšlienkam a spomienkam.

Prepnutie do tejto siete nám umožňuje získať východisko z predchádzajúcich skúseností, zamyslieť sa nad svojimi emocionálnymi a duševnými stavmi, ako aj byť kreatívnejší.

Aby však k tomu mohlo dôjsť, musíme odstrániť rozptýlenia (od skutečného hluku až po všetok technologický a virtuálny šum), ktoré nás nútia sústrediť sa na plytké plochy mysle. Ticho je jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť. Sieť predvoleného režimu mysle nám umožňuje myslieť tvorivo a do hĺbky.

Ticho osviežuje naše duševné zdroje

Dnes všetci žijeme veľmi náročný život. To veľmi zaťažuje tú časť mozgu, ktorá nám umožňuje rozhodovať sa a kriticky myslieť. V každom okamihu náš mozog spracováva zmyslové vstupy, ktoré sa naň valia zo všetkých strán. Ak unikneme od všetkých týchto rušivých vplyvov, mozog sa dokáže sústrediť na obnovu.

V tichom prostredí môže mozog ľahko obnoviť svoje zdroje. Pokoj, ktorý nájdete pri sedení alebo prechádzke v prírode, môže ovplyvniť mozog tak, aby uvoľnil svoju zmyslovú ostražitosť.

   

Niektoré zistenia dokonca naznačujú, že ticho môže byť terapiou aj pri stavoch, ako je napríklad Alzheimerova choroba, pri ktorej dochádza k zníženiu tvorby neurónov. Keď prevláda ticho, mozog má lepšie predpoklady na tvorbu nových neurónov, čo sú bunky zodpovedné za tvorbu emócií.

Nebojte sa ticha a nenechajte si dnešnou dobou nahovoriť, že ticho a ničnerobenie je niečo odsúdeniahodné a zbytočné! Naopak, už po pár týždňoch každodenného praktikovania blokov ticha sa vám váš mozog poďakuje, budete sa cítiť svieži, pokojnější, rozhodnejší, celkovo viac v pohode a šťastnejší. 

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies