AKTUALIZÁCIA: Máme pravdepodobne prvé úmrtie, muž s koronavírusom zomrel dve hodiny po prepustení z nemocnice

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 21:55 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Máme pravdepodobne prvé úmrtie, muž s koronavírusom zomrel dve hodiny po prepustení z nemocnice

Slovenské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že šesťdesiatročný muž, ktorý zomrel v pondelok krátko po prepustení z bojnickej nemocnice, bol pozitívne testovaný na Covid-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Aktuálne čakáme na výsledky pitvy, ktorá ukáže, čo bolo primárnou príčinou úmrtí," uviedol rezort zdravotníctva včera.

 

Prvá obeť?

Covid-19 bol u muža potvrdený v nedeľu a po dohode s hygienikmi bol pacient v pondelok prepustený do domáceho liečenia, pretože jeho stav bol stabilizovaný. Zomrel dve hodiny po prepustení z nemocnice.

 

Muž bol hospitalizovaný na pľúcnom oddelení a celé oddelenie je teraz v karanténe. Rozmýšľalo sa, že príčinou smrti mohol byť infarkt alebo mŕtvica.

 

Slovensko má pravdepodobne prvé úmrtie na ochorenie COVID-19. Po utorkovom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako uviedol, pitva u 53-ročného muža potvrdila, že mal obojstranný zápal pľúc a skonal na kardio-respiračné zlyhanie.

 

Patológ ešte bude skúmať pôvod zápalu pľúc, pacient však mal potvrdené ochorenie na nový koronavírus.

 

"Preto je veľmi zarážajúce, že tento pacient bol deň predtým prepustený z nemocnice," konštatoval šéf rezortu zdravotníctva. Predtým bol hospitalizovaný v bojnickej nemocnici.

Ako Krajčí konštatoval, na základe týchto informácií Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal ex offo konanie voči poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Ako minister uviedol, v tomto prípade išlo podľa všetkého k zlej diagnostike.

 

"Pacienti so zápalom pľúc nemajú byť prepúšťaní do domácej starostlivosti," dodal. Pokiaľ išlo podľa neho o takto zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ide o individuálne zlyhanie a verí, že sa takéto prípady nebudú opakovať.

 

336 pozitívne testovaných

Slovensko zaznamenalo doteraz 336 pozitívne testovaných na COVID-19, ale oficiálne nemá zatiaľ ani jednu obeť na živote. Bývalý slovenských premiér Peter Pellegrini ešte 18. marca informoval o úmrtí 84-ročnej žene, ktorá bola pozitívne testovaná.

 

Podľa premiéra zomrela 84-ročná pozitívne testovaná žena, mala však viacero ochorení

 

Mala však aj ďalšie vážne zdravotné problémy a pitva odhalila, že zomrela na infarkt myokardu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies