Poznáme prípadné nežiaduce účinky vakcíny

NETKY.SK • 22 December 2020, 09:23 • 2 min
Poznáme prípadné nežiaduce účinky vakcíny

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv uviedol, že vakcína je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platných v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Ako sme informovali, Štátny ústav pre kontrolu liečiv schválil používanie  vakcíny od spoločností BioNTech a Pfizer. Zverejnil zároveň aj možné nežiaduce účinky.

 

Comirnaty

 

Vakcína s názvom Comirnaty sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 21 dní. Vakcínu vyvinutú spoločnosťami BioNTech a Pfizer už predtým schválili na použitie vo viacerých krajinách vrátane USA a Spojeného kráľovstva. 

 

Ide o tzv. mRNA vakcínu. Jej úlohou je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje nový koronavírus. Účinnosť a bezpečnosť vakcíny sa bude naďalej 

 

 

img

 

Nežiaduce účinky

 

Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. 

 

"Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka," píše ŠÚKL a dodáva, že v krajinách mimo EÚ sa po spustení očkovania vyskytli zriedkavé závažné alergické reakcie (anafylaxia).

 

Čítajte viac tu: Očkovanie proti Covid-19 sa blíži aj k nám. Prečítajte si názory našich odborníkov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies