Slováci sú po veľkom zemetrasení v Nepále v poriadku

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 18:20 • 2 min
Slováci sú po veľkom zemetrasení v Nepále v poriadku

KÁTHMANDU - Slovenskí horolezci z expedície na piatu najvyššiu horu sveta Makalu (8462 m n. m.) sú po sobotňajšom mohutnom zemetrasení s magnitúdou 7,9 v poriadku a momentálne čakajú na ďalší vývoj podmienok.

slovakia

left justify in out

Veľké otrasy zasiahli husto obývanú časť Nepálu a vyžiadali si už viac ako 1000 potvrdených obetí, z toho okolo 300 v hlavnom meste Káthmandu. Podľa informácií úradov bude počet obetí ešte stúpať, pričom veľké budú aj škody na majetkoch.


"Dnes približne o 12.00 h miestneho času nás v tábore ABC zasiahlo zemetrasenie. Medzičasom sa k nám pripojil aj ďalší siedmy člen expedície Miki Knižka, ktorý sa aklimatizoval v nižšej nadmorskej výške. Všetci sme zdraví a to isté nám potvrdili aj ďalší dvaja členovia expedície v Káthmandu. Postup na horu sme dočasne pozastavili až do vyjasnenia podmienok na plánovanej výstupovej trase," informoval agentúru SITA vedúci expedície Tibor Hromádka.


Otrasy boli v rámci Nepálu najsilnejšie za uplynulých 80 rokov a zasiahli aj susednú Indiu, kde zaznamenali 36 mŕtvych. Úmrtia zaznamenali aj v čínskom regióne Tibet a v Bangladéši. Zemetrasenie zároveň spôsobilo utrhnutie lavíny na najvyššej hore sveta Mount Everest. Tá si podľa nepálskej vlády vyžiadala smrť najmenej 18 ľudí. Lavína padla v čase jedného z vrcholov horolezeckej sezóny v regióne. Nepálska vláda už požiadala o zahraničnú pomoc.
Epicentrum sobotňajších otrasov sa nachádzalo približne 100 kilometrov od hlavného mesta Káthmandu v hĺbke približne desať kilometrov. V zasiahnutej oblasti Údolia Káthmandu žije približne 2,5 milióna ľudí. Najhoršie zemetrasenie v dejinách Nepálu zaznamenali ešte v roku 1934. Vtedy si živel vyžiadal 8500 životov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies