Francúzsko vyzvalo predstaviteľov Alžírska o pokojné prechodné obdobie do začiatku konania prezidentských volieb

NETKY.SK • 12 Marec 2019, 11:33 • 2 min
Francúzsko vyzvalo predstaviteľov Alžírska o pokojné prechodné obdobie do začiatku konania prezidentských volieb

DŽIBUTI - Nakoľko sa dlhoročný prezident Alžírska Abdal Azíz Buteflika rozhodol v najbližších voľbách už nekandidovať, Francúzsko vyzvalo miestnych štátnych predstaviteľov, aby pripravili prijateľné prechodné obdobie. Agentúra AFP prišla s touto informáciou počas včerajších hodín.

slovakia

left justify in out

"Vítam rozhodnutie prezidenta Boutefliku, ktoré je začiatkom novej kapitoly," povedal počas tlačovej konferencie na návšteve hlavného mesta Džibutska vo východnej Afrike francúzsky prezident Emanuel Macron. Zdôraznil však, že severoafrická krajina potrebuje po 20-ročnej Bouteflikovej vláde "prechod v rozumnom časovom rámci".

 

img

Francúzsky prezident Emanuel Macron počas oficiálnej návštevy Alžírska

 

Macron ďalej uvítal "dôstojnosť, s akou obyvateľstvo a najmä mládež v Alžírsku dokázali vyjadriť svoju nádej, túžbu po zmene, ako aj profesionalitu bezpečnostných síl".

 

"Urobíme všetko pre to, aby sme Alžírsko v tomto prechode sprevádzali v priateľstve a s úctou," ubezpečil Macron v Džibuti.

 

Paríž navyše nechcel vyvolať situáciu, že sa stará do vnútorných záležitostí severoafrickej krajiny, ktorá bola kedysi jeho kolóniou. Preto je francúzska vláda vo svojich vyjadreniach obzvlášť opatrná.

 

img

Národné zhromaždenie Francúzska, Paríž

 

Vytvorenie prijateľného prechodného obdobia je nutné najmä z dôvodu odloženia volieb pôvodne naplánovaných prezidentom Buteflikom na 18. apríla. Ten následne nahradil Ahmada Ujahju vo funkcii premiéra doterajším ministrom vnútra Núraddínom Badawíhom. 

 

img

Alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika

 

Od februára preto v rôznych častiach krajiny protestovali ľudia, ktorí nesúhlasili s Buteflikovým rozhodnutím uchádzať sa už v poradí o piate funkčné obdobie prezidenta krajiny. Na tomto poste figuruje od roku 1999. V súčasnej dobe však trpí zdravotnými problémami a na verejnosti už takmer nevystupuje. Mnohí obyvatelia Alžírska ho vnímajú len ako figúrku v rukách armády, rodinných klanov a vplyvnej podnikateľskej elity.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies