Konflikt na Ukrajinských hraniciach si vyžaduje sústavnú pozornosť Slovenska

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 06:07 • 2 min
Konflikt na Ukrajinských hraniciach  si vyžaduje sústavnú pozornosť Slovenska

Konflikty v regióne východnej Európy si vyžadujú neustálu pozornosť Slovenskej republiky

slovakia

left justify in out

 

Vyplýva to z dokumentu Bezpečnostnej stratégie SR. Dokument je výsledkom spoločnej práce ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy spolu s Kanceláriou prezidenta SR.

„Sme svedkami presadzovania mocenských a teritoriálnych ambícií, nelegálneho použitia sily a porušovania medzinárodného práva, posilňovania vojenských a nevojenských spôsobilostí, politickej a ekonomickej stagnácie a chronickej nestability regiónu,“ upozorňuje dokument.

 

Informácie o činnosti ruských tajných v Čechách nenechali chladnú ani SIS. Rozhodla sa prijať nevyhnutné opatrenia

 

Zároveň pripomína, že konflikt v Gruzínsku a na východe Ukrajiny vyvolaný agresívnym správaním Ruskej federácie, ako aj nelegálna okupácia ukrajinského Krymu a Sevastopoľa je v hrubom rozpore s medzinárodnými právom a politickými záväzkami.

Podľa tejto stratégie je región východnej Európy zdrojom mnohých potenciálnych hrozieb Slovenskú republiku, vrátane možnosti ozbrojeného útoku, hybridných, kybernetických a spravodajských operácií, no aj dezinformačných kampaní, organizovanej kriminality, nelegálneho šírenia malých a ručných zbraní či nelegálnej migrácie.

 

 

Stratégia zároveň pripomína, že Slovensko  má záujem rozvíjať dobré vzájomné vzťahy s Ruskom. Rusko je podľa dokumentu dôležitým účastníkom a partnerom pri riešení medzinárodných hrozieb a výziev. Svojím konfrontačným prístupom vo vojenskej, bezpečnostnej aj politickej oblasti však predstavuje hlavnú výzvu pre bezpečnosť euroatlantického priestoru.

 

Cesta Hamáčka a Danka do Ruska mala byť zastierací manéver

„Politika Slovenskej republiky voči Rusku za daných okolností ostane postavená na hľadaní prienikov spoločných záujmov, ale zároveň aj na otvorenom kritickom dialógu o otázkach, kde sa naše hodnoty a záujmy rozchádzajú, v nevyhnutných prípadoch preto podporí aj uplatnenie reštriktívnych opatrení,“ dopĺňa sa v Bezpečnostnej stratégii SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies