OSN varuje pred kritickou situáciou a hladom v Sudáne, mimo iného aj v dôsledku chudoby

NETKY.SK • 20 Február 2024, 17:25 • 2 min
OSN varuje pred kritickou situáciou a hladom v Sudáne, mimo iného aj v dôsledku chudoby

SPOJENÉ NÁRODY - Najmenej 25 miliónov ľudí v Sudáne, Južnom Sudáne a Čade zápasí s rastúcou mierou hladu a podvýživy, keďže kríza v Sudáne spôsobuje otrasy v celom regióne, uviedol v pondelok hovorca OSN.

slovakia

left justify in out

Domino efektové účinky nestability Sudánu sú citeľné, keď jednotlivci utekajú do susedného Južného Sudánu a Čadu, "hladní a prichádzajú bez prostriedkov," povedal Stephane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na poludňajšom brífingu.

Kvôli medzerám vo financovaní v stovkách miliónov amerických dolárov vydal Svetový potravinový program (WFP) rázne varovanie pred zúfalou situáciou, uviedol Dujarric, pričom poznamenal, že ťažké rozhodnutie WFP „uprednostniť vzácne zdroje pre nových ľudí“ znamená, že „predtým existujúci utečenci už nedostávajú pomoc,“ a teda de facto krok, ktorý ostro ilustruje krutú realitu distribúcie pomoci v časoch krízy.

Pretrvávajúce kritické naliehania OSN nad potrebnou humanitárnou situáciou v Sudáne podčiarkujú naliehavosť „18 miliónov ľudí s akútnou potravinovou neistotou v krajine“, z ktorých mnohí sú „uväznení v oblastiach aktívnych bojov,“ povedal Dujarric.

S blížiacou sa kritickou sezónou je prosba OSN jasná: agentúry potrebujú prostriedky na „poskytovanie podpory rodinám v Sudáne“, aby odvrátili „katastrofu hladu“. Výzva k akcii nie je len na okamžitú pomoc, ale aj na pripomenutie vzájomnej prepojenosti regionálnej stability a globálnej zodpovednosti, uviedol hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: PBS (thumbnail foto z titulného videa)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies