Slováci odchádzajú do Poľska na stretnutie s pápežom

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 10:35 • 2 min
Slováci odchádzajú do Poľska na stretnutie s pápežom

BRATISLAVA – Tromi autobusmi dnes do Poľska na Svetové dni mládeže z Bratislavy odcestovali mladí veriaci z hlavného mesta.

slovakia

left justify in out

Spolu s nimi absolvuje cestu aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a pomocný biskup Jozef Haľko. „Teším sa. Je to nádherné celosvetové stretnutie s budúcnosťou našej spoločnosti, s mládežou. Zároveň je to stretnutie s hlavou cirkvi, pápežom. Ale je to predovšetkým stretnutie s Bohom, ktorý je milosrdný,“ opísal svoje pocity pred cestou pre novinárov Zvolenský, ktorý sa tešil na cestu s mladými, pretože to bude príležitosť na rozhovor. „Je to veľká príležitosť pre biskupa, byť blízko tým, ktorí zdieľajú spoločnú vieru,“ konštatoval.


Stretnutie mladých prináša podľa arcibiskupa posolstvo pre súčasnú spoločnosť. „Prináša posolstvo o tom, aký je Boh. V mene Boha sa dnes ľudia prezentujú rozličným spôsobom. My máme veľké šťastie, že podľa Svätého písma môžeme hovoriť o Bohu, ktorý je milosrdný. O Bohu, ktorý napriek ľudským hriechom, nesiaha k násiliu, ale sa snaží človeka pritiahnuť lanami svojej lásky,“ zdôraznil Zvolenský.


Slovenskí mladí budú mať hlavný stan na Svetových dňoch mládeže (SDM) v poľskom meste Skawina. Tu slovenský program oficiálne odštartuje dnes večer. Na pódiu predstaví slovenský tím program zložený z hudby, spevu a tanca. Ako informoval agentúru SITA Michal Lipiak, budú to rôzne dejstvá milosrdenstva zo Svätého písma. Pridajú sa k tomu okamihy z dejín a cirkvi našich severných susedov. Pondelkový program vyvrcholí svätou omšou s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Stanislavom Zvolenským.

 

V utorok čaká mladých Slovákov spoločná púť do Sanktuária Božieho milosrdenstva v Krakove - Lagiewnikach a účasť na večernej otváracej svätej omši s krakovským arcibiskupom, kardinálom Stanislawom Dziwiszom o 17:30. Od stredy do piatku (od 27. do 29. júla 2016) bude predpoludním pripravený špeciálny slovenský program v parku v Skawine. Spojený bude s katechézami biskupov a kultúrnym programom. Katechézy, ktoré povedú žilinský biskup Tomáš Galis, bratislavský eparcha Peter Rusnák a bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, budú doplnené svedectvami a hudobnými vystúpeniami. Témy katechéz budú vychádzať z posolstva pápeža Františka k SDM. Po programe a obede budú môcť Slováci navštíviť Festival mládeže, Veľtrh povolaní a iné akcie v Krakove.


Mladí Slováci budú v meste a dekanáte Skawina aj ubytovaní. Mesto pripravilo informačné tabule a pokyny pre Slovákov. Každému z nich zároveň po príchode daruje leták v slovenčine a mapu s programom. Na mieste bude budúci týždeň pracovať približne 100 slovenských dobrovoľníkov. Do Krakova budú cestovať priamym vlakom z centra. Potom sa pripoja k hlavnému svetovému programu - privítaniu pápeža Františka, krížovej ceste, vigílii i záverečnej svätej omši so Svätým Otcom. V sobotu 30. júla 2016 je ešte v Skawine naplánovaná slovenská svätá omša, odkiaľ slovenskí biskupi vyšlú mladých na večernú vigíliu na Campus Misericordiae do Krakova. Celebrantmi ďalších slovenských svätých omší budú rožňavský biskup Stanislav Stolárik (streda), nitriansky biskup Viliam Judák (štvrtok), trnavský arcibiskup Ján Orosch a košický arcibiskup Bernard Bober (sobota).


Svetové dni mládeže sa konajú každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Slováci sa na ne oficiálne pripravovali od vlaňajšieho Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade celoročnou duchovnou prípravou pod názvom Milosrdný rok. Ich hlavným organizátorom je Katolícka cirkev (Pápežská rada pre laikov a Centrálny výbor hosťujúcej krajiny). Spája mladých ľudí z celého sveta - katolíkov, kresťanov iných vyznaní a všetkých ľudí dobrej vôle. Vznikli v roku 1984 na Kvetnú nedeľu. Pápež Ján Pavol II. zvolal vtedy rímsku mládež, aby s ním slávila Svätý rok vykúpenia. V roku 1985 napísal pápež mladým po celom svete list, ktorým ich pozval na Svetové dni mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme. Ich cieľom je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Majú tiež podporovať angažovanosť mladých v cirkvi, radovať sa z viery a premýšľať o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež.


Po Ríme sa Svetové dni mládeže konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride a Riu. Do brazílskeho Ria de Janeiro putovalo 300 Slovákov a v roku 2011 do Madridu 3 500. Očakáva sa, že do Krakova pôjde najviac Slovákov v histórii. Zaregistrovaných je ich viac ako 4 000.


Poľsko privíta medzinárodné stretnutie mladých už po druhýkrát, v roku 1991 sa uskutočnilo v meste Čenstochová. Vtedy do Čenstochovej prišlo 1,2 milióna pútnikov z celého sveta. Tím, ktorý Svetové dni mládeže chystá, očakáva vyše 2,5 milióna ľudí zo stoviek krajín zo všetkých kontinentov. Mottom je úryvok z Biblie "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo", ktoré určil pápež František. Svätý Otec František navštívi Poľsko vôbec po prvý raz v živote. Ide o jeho 15. apoštolskú cestu a 23. krajinu, do ktorej zavíta ako Petrov nástupca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies