Slováci na sociálnych sieťach prejavujú nenávisť voči Rómom. Komentáre píšu pod anonymnými prezývkami

NETKY.SK • 13 Február 2024, 16:05 • 2 min
Slováci na sociálnych sieťach prejavujú nenávisť voči Rómom. Komentáre píšu pod anonymnými prezývkami

Anonymita na sociálnych sieťach je v dnešnej dobe samozrejmosťou. Najčastejšie ju však ľudia používajú pri vyjadrovaní nesúhlasu či nenávistných komentárov.

slovakia

left justify in out

Slováci na sociálnych sieťach nešetria nenávistnými útokmi na Rómov, často sa však snažia skryť svoju identitu. Nenávistné komentáre sa zvyčajne objavujú pod anonymnými prezývkami, čo potvrdzujú výskumy Inštitútu ľudských práv a ďalších organizácií. Tento problém je pravdepodobne odvodený zo stereotypov a nedostatku vzdelania o rómskej komunite.

Na Slovensku sú tri najpoužívanejšie sociálne siete, profily popredných médií a viac ako 50-tisíc príspevkov, pričom takmer päť percent z nich sa zaoberá témou Rómov. Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher popisuje, ako spoločnosť reagovala na témy Rómov v sekciách komentárov.

"Z tohto obsahu, žiaľ, viac ako polovica (56 %) bolo otvorene nenávistného a väčšina (82 %) bolo negatívneho obsahu typu nechcel by som mať Róma alebo Rómov za susedov," priblížil.

Podľa riaditeľa inštitútu je hlavným problémom generácia, ktorá prenášaná nenávisť voči rómskej komunite a tiež nedostatok informácií o nej. Majorite odporúča "dať sám alebo sama sebe otázku, či je toto niečo, čo by som povedal aj reálnej ľudskej bytosti do očí, keď som to ochotný zdieľať online," povedal.

Osoby, ktoré vyjadrujú nenávistné prejavy, často používajú anonymné prezývky. V komentároch sa najčastejšie negatívne vyjadrujú o menšine v súvislosti s finančnými témami, rodinnými a sociálnymi otázkami alebo parlamentnými voľbami.

"Ak niekde niekto napíše nejaký nenávistný komentár, ktorý väčšinou odkazuje na to, prečo majú byť Rómovia zlí, tak nech si to overí v dátach. Nech sa pozrie koľko dostávajú príspevkov, aké je životné minimum, z ktorého žijú, v akých podmienkach žijú a či by niekto chcel v takých podmienkach žiť," skonštatovala spolupracovníčka Inštitútu ľudských práv Lýdia Kokavcová.

Na negatívne prejavy v online prostredí naráža aj organizácia Divé maky, ktorá sa zaoberá podporou nadaných rómskych detí.

"Keďže potrebujeme deti a mladých, tak si musíme dať pozor, aby ich to nezasahovalo. V poslednej dobe pracujeme s takým softvérom alebo aplikáciou, ktorá automaticky kontroluje komentáre a keď nájde "hate speech" alebo nenávistné komentáre, tak to skrýva," uviedla senior manažérka Mária Potočárová Rybaričová.

Inštitút pre ľudské práva vyzýva aj samotné sociálne siete, aby zaviedli účinnejšie mechanizmy na monitorovanie nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: RTVS, YouTube (CSIRI), Foto: Ilustračná (Obecné noviny)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies