Ako trauma z detstva formuje vašu osobnosť: Uzatváranie sa do seba či toxické vzťahy tvoria začarovaný kruh ďalšieho rodinného prekliatia

NETKY.SK • 26 December 2023, 09:00 • 2 min
Ako trauma z detstva formuje vašu osobnosť: Uzatváranie sa do seba či toxické vzťahy tvoria začarovaný kruh ďalšieho rodinného prekliatia

Ťažké detstvo vystavuje človeka riziku, že zažije vysoký stupeň negatívnych emócií. Môžu byť náchylné k depresii, starostiam, hnevu, panike alebo iným formám úzkosti. Akonáhle je človek rozrušený, môže byť ťažké zotaviť sa. Tieto emocionálne ťažkosti sú pochopiteľné vzhľadom na to, že osoba pravdepodobne zažila veľa ťažkých emócií ako dieťa bez toho, aby sa naučila, ako ich zvládať.

slovakia

left justify in out

Skúsenosti z detstva zohrávajú kľúčovú úlohu pri formovaní našej osobnosti. Vplyv rannej traumy na našu emocionálnu a fyzickú pohodu nemožno podceňovať. Od ovplyvnenia našich myšlienkových procesov až po naše správanie a osobnostné črty, trauma z detstva zanecháva nezmazateľnú stopu.

Tento článok sa zaoberá spôsobmi, akými môže trauma z detstva formovať osobnosť jednotlivca.

Emocionálna alebo fyzická trauma môže formovať spôsob, akým uvažujete, spôsob, akým sa správate, vaše osobnostné črty, a dokonca vás môže doviesť k niektorým vážnym duševným chorobám. 

Boj perfekcionistov

Myslíte si, že sa snažíte o dokonalosť, kladiete si na seba neuveriteľne vysoké štandardy a v dôsledku toho zažívate neustálu úzkosť a stres? Nedávny výskum publikovaný v časopise Journal of Research and Personality naznačuje, že prispievajúcim faktorom môže byť vaša trauma z detstva.

Spojenie medzi traumou z detstva a perfekcionizmom sa často objavuje, keď rodičia kladú nereálne vysoké očakávania a požadujú bezchybný výkon v každom aspekte života dieťaťa. Pre tých, ktorí to zažili, sa neúnavná honba za dokonalosťou zakorenila v ich osobnostiach.

Tento večný pocit, že nikdy nie ste „dosť dobrý“, môže v dospelosti viesť k ohromujúcej úzkosti a dokonca k príznakom depresie.

Ako vyrastáte, tento perfekcionistický spôsob myslenia sa vo vás zakorení. Ak niečo nie je dokonalé, prepadne vás úzkosť. Niekedy to môže viesť k príznakom depresie, pretože sa zdá, že nikdy v živote nie ste spokojní.

Neurotizmus a agresivita

Ťažké detstvo vystavuje človeka riziku, že zažije vysoký stupeň negatívnych emócií. Môžu byť náchylné k depresii, starostiam, hnevu, panike alebo iným formám úzkosti. Akonáhle je človek rozrušený, môže byť ťažké zotaviť sa. Tieto emocionálne ťažkosti sú pochopiteľné vzhľadom na to, že osoba pravdepodobne zažila veľa ťažkých emócií ako dieťa bez toho, aby sa naučila, ako ich zvládať.

S vysokým neurotizmom súvisí aj detská nepriazeň osudu, ktorá človeka predurčuje k tomu, aby bol nahnevaný, nepriateľský a verbálne alebo fyzicky agresívny. 

Môžu mať tiež tendenciu konať impulzívne. Toto správanie sa možno naučilo z ich pozorovania v detstve; mohli sa vyvinúť aj ako ochranné reakcie proti strate človeka alebo zlému zaobchádzaniu.

Závislosť na úspechoch

Skoré negatívne životné skúsenosti môžu viesť k arogancii a nezdravej forme pýchy, možno na posilnenie základného pocitu nedostatočnosti alebo zraniteľnosti. V súvislosti s tým bude mať táto osoba tendenciu túžiť po sláve a finančnom úspechu, často v snahe zmierniť bolesť z minulosti.

Strata seba samého

Pri chronickej vývojovej tiesni deti často odpájajú dôležité časti seba, aby prežili, čo je forma disociácie. Môžu sa spoľahnúť na jednu hlavnú osobnosť, aby mali stabilitu a aby to vyzeralo, akoby bolo všetko v poriadku – napríklad že sú vzorným študentom – a zároveň majú malý alebo žiadny skutočný osobný život. Neskôr v živote môžu mať pocit, že im chýbajú časti seba. Prostredníctvom osobného rastu a terapie môžu tieto chýbajúce časti znovu objaviť a dokonca vytvoriť nanovo.

Je bežné, že tieto chýbajúce časti sú spojené s konkrétnymi emocionálnymi stavmi a spomienkami a opätovné spojenie vedie k plnšiemu pocitu identity.

Toxické vzťahy

Nie je nezvyčajné, že ľudia traumatizovaní detstvom skončia s priateľstvom, romantickými vzťahmi a dokonca aj s pracovným prostredím, ktoré pre nich nie je dobré. Hľadajú ľudí, ktorí zodpovedajú ich traumatickej identite, aj keď sa snažia robiť iné a lepšie rozhodnutia, čo vedie k retraumatizácii opakovaním minulosti.

Môžu skončiť v blízkosti emocionálne nedostupných ľudí, urážlivých alebo narcistických ľudí alebo sa môžu pokúsiť zachrániť a zmeniť ľudí, s ktorými sa stretávajú. 

Vedome chcú nájsť niekoho, kto im môže poskytnúť to, o čom intelektuálne vedia, že potrebujú a chcú, no nevedomé vplyvy ich vedú na nechcené, známe cesty. V nových vzťahoch často existuje silná „chémia“, vďaka ktorej sa zdá, že vzťah bude iný, len aby sme so sklamaním zistili, že je to všetko príliš známe. Keď sa ich priatelia snažia varovať, nie je nezvyčajné, že uprednostnia nový románik pred dôveryhodným priateľom.

Opakované dostávanie sa do deštruktívnych vzťahov môže byť dezorientujúce a mätúce, vedie človeka k spochybňovaniu vlastného chápania a uzatvára ho do starej identity, pričom bráni zakoreneniu nových identít.

Opačný extrém - vyhýbanie sa vzťahom

Poprípade sa ľudia s negatívnymi vývojovými skúsenosťami týkajúcimi sa intímnych vzťahov môžu rozhodnúť vyhýbať sa vzťahom a izolovať sa. Niekedy to začína skôr a niekedy neskôr, ako pokus prerušiť cyklus škodlivých vzťahov.

Zdravé vzťahy s inými ľuďmi sú však kľúčové pre osobný rozvoj a predstavujú príležitosti na rast a zmenu. Ich vynechanie v dospelosti ako sebaochranné opatrenie ešte viac narúša rozvoj úplne dospelej identity, upevňuje sebaponímanie nehodnosti a sebaodsúdenia.

Zdroje:

https://medium.com/@empathicwarrior/how-childhood-trauma-shapes-your-personality-exploring-the-lifelong-impact-329522039d91

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/think-act-be/202301/5-personality-traits-linked-to-a-painful-childhood

https://2bebetter.medium.com/how-childhood-trauma-shapes-your-personality-96e98583f634

https://www.psychologytoday.com/us/blog/experimentations/201707/6-ways-rough-childhood-can-affect-adult-relationships

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: parentingforbrain.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies