Richard Sulík na nože s konzíliom odborníkov! Neostali si nič dlžní

NETKY.SK • 14 December 2021, 13:07 • 2 min
Richard Sulík na nože s konzíliom odborníkov! Neostali si nič dlžní

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík sa vyjadril, že už neplánuje rešpektovať rozhodnutia pandemickej komisie. Odborníci sa vyjadrili tiež.

slovakia

left justify in out

"Ja už som si internete povedal, že toto konzílium odborníkov, tento epi tím ja už jednoducho budem ignorovať. To sú ľudia, ktorí riešia len to svoje, neriešia nič iné, a výsledok sú šialené rozhodnutia. Čiže za mňa hovorím stačilo,“ povedal Sulík s tým, že v pandemickej komisii by mali byť podľa neho zastúpení aj ekonómovia či pedagógovia. Počas víkendu informoval, že vláda by mala na budúci týždeň rokovať o tom, ako bude upravené cestovanie ľudí cez Vianoce za rodinou. Myslí si, že ľuďom to bude umožnené.

 

img

 

"Týchto sedem ľudí rozhoduje prakticky o celej krajine a ja to považujem jednoducho za neprijateľné. Pokiaľ má mať ten tím relevantnú váhu, pokiaľ napríklad chcú, aby som ja osobne bral ich závery vážne, tak tam musia pribrať aj ďalších ľudí. Jediné, na čo sa oni zmôžu, je všetko zavrieť, lebo nevidia a nemusia vidieť nič iné,“ skritizoval Sulík. Navrhol, aby sa do tímu pribrali aj sociológovia, psychológovia, pedagógovia či zástupcovia skupín, o ktorých sa rozhoduje.

 

Experti, ktorí už dva roky pomáhajú v boji proti pandémii, však podľa portálu cas.sk nenechali na Sulíkovi ani jednu nitku suchú.

 

Podľa nich Sulík prestrelil, zmýlil si terč. "Súbor prijatých opatrení vnímame ako politické rozhodnutie, ktoré musia zdôvodniť a vysvetliť jeho autori,“ uvádza konzílium. Jeho členovia opakujú, že oni nikomu nenavrhovali ani zákaz rodinných návštev cez Vianoce, ani ďalšie opatrenia v tej podobe, v akej ich vláda prijala.

 

Niektorí členovia konzília potvrdili, že Sulíkova kritika im spôsobuje čoraz väčšie problémy aj v súkromí. Po jeho televíznej kritike totiž začali dostávať desiatky nenávistných mailov, v ktorých sa im napríklad vyhrážajú, že "budú súdení v Norimberskom procese“.

 

img

 

"Máme toho plné zuby a necítime sa v bezpečí,“ povedala anonymne pre cas.sk členka konzília. Povedala, že v rámci ministerstva zdravotníctva existovala aj pandemická komisia, ktorá zohľadňovala názory viacerých expertov.

 

"V druhej vlne to fungovalo tak, že konzílium radilo ministrovi, minister to predložil pandemickej komisii a potom to išlo na vládu. Čiže postupnosť je urobená, tam nie je dôvod dopĺňať do konzília niekoho, pretože konzílium má medicínske odporúčania,“ dodala.

 

Členov konzília sa zastali aj mnohí odborníci, ktorí v konzíliu nepôsobia. "Pôvodný návrh konzília je často na míle vzdialený tomu, čo nakoniec platí,“ povedal lekár Peter Sabaka.

 

img

 

"Môžeme dokonca aj nesúhlasiť s niektorými návrhmi, to je na odbornú debatu, ale za tieto zmätky v balíčkoch opatrení nesú zodpovednosť výlučne politici,“ súhlasil aj matematik Richard Kollár. Zhodli sa na tom, že ak by oni boli v konzíliu, po Sulíkových výrokoch by sa vzdali členstva.

 

img

 

"Konzílium ako poradný orgán ministra zdravotníctva často konzultuje svoje odporúčania aj so sociológmi, aj so psychológmi, veľmi úzko spolupracujeme tiež s analytikmi z Inštitútu zdravotníckych analýz pri Ministerstve zdravotníctva SR. Analytici sú zodpovední za čísla, ktoré vypočítajú, a epidemiológovia ako dvojatestovaní lekári sú zodpovední za zdravie verejnosti," povedala Zuzana Krištúfková, epidemiologička a členka konzília.

 

Súvisiaci článok: Sulík kritizuje konzílium odborníkov. So Sakovou našiel spoločnú reč



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies