Za obeť padla ďalšia medvedica! Ideme si pre svoje nezodpovedné správanie vykynožiť chránený druh?

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 07:26 • 2 min
Za obeť padla ďalšia medvedica! Ideme si pre svoje nezodpovedné správanie vykynožiť chránený druh?

MARTIN– Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) musel uspať a usmrtiť medveďa z Jasenskej doliny, ktorý nezvratne stratil plachosť.

slovakia

left justify in out

Zviera sa pohybovalo v okolí obce Belá-Dulice (okres Martin). Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR).

 

Štvorročná medvedica navštevovala osídlené oblasti od júna 2020, odvtedy vykonal zásahový tím ŠOP SR 44 výjazdov, počas ktorých sa neúspešne pokúšal zviera odohnať. Pri stretnutiach nejavilo podľa envirorezortu známky plachosti, zámerne sa približovalo a bránilo si potravu z odpadových nádob.

 

 

„Neznepokojilo ho plašenie svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi, pyrotechnikou či paintballovým strelivom. O krátky čas sa do lokality opäť vrátilo,“ uvádza rezort. Medvedicu mali lákať nezabezpečené odpadové nádoby.

 

Prečítajte si tiež: Zásahový tím musel utratiť ďalšieho medveďa! Podľa envirorezortu stratil plachosť a ohrozoval občanov


Zásahový tím preto zviera uspal a usmrtil. Eutanáziu považujú ochranári zo ŠOP SR za krajné riešenie, ktoré je možné využiť len vtedy, keď sa preukáže strata plachosti a rizikové konanie zvieraťa. Ochranári dodávajú, že zviera nebolo možné pre jeho správanie premiestniť do inej lokality.


Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: V Tatrách zastreli medvedicu s mláďaťom! Ďalšie tri utiekli od strachu do lesa, čaká ich rovnaký osud



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies