Vo všetkých pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 7 Február 2023, 09:00 • 2 min
Vo všetkých pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých pohoriach Slovenska aktuálne platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Hlavný lavínový problém je vetrom previaty sneh. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, a tá je na mnohých strmých svahoch len mierne alebo málo spevnená. Lavínu je tak možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak. Ako dodal, najnebezpečnejšie sú záveterné strany hrebeňov i terénne depresie, kde sú vetrom vytvorené vankúše a dosky rôznej tvrdosti. Podľa Buliaka je možný výskyt stredných spontánnych lavín a veľmi nebezpečné sú aj nižšie polohy, kde silný vietor sfúkal voľný sneh do pásma lesa a miernejších sklonov. "Tu je možné uvoľnenie lavíny, ktorá často končí v terénnej pasci, takže hrozí hlboké zasypanie," upozornil. Počasie bude v utorok ovplyvňovať tlaková výš, ktorá prinesie chladné a jasné počasie. Počas dňa bude fúkať len slabý vietor. Teploty dosiahnu v najvyšších polohách mínus 15 až mínus desať stupňov Celzia. Za poslednú periódu sneženia podľa Buliaka pripadlo 50 až 100 centimetrov snehu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona