Minister školstva Bútora krátko navštívil Ukrajinu

NETKY.SK • 27 September 2023, 11:30 • 2 min
Minister školstva Bútora krátko navštívil Ukrajinu

BRATISLAVA / KYJEV - Slovenský minister školstva Daniel Bútora navštívil pred pár dňami Kyjev, kde s ukrajinským rezortným partnerom Oxenom Lysovým podpísal dodatok k dohode o spolupráci medzi oboma ministerstvami. Cieľom cesty bol rozvoj a podpora slovensko-ukrajinskej spolupráce v oblasti vzdelávania a rozvoj kontaktov pre dlhodobejšiu spoluprácu medzi Slovenskom a Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

V Hostomeli pri Kyjeve si Bútora spolu so štátnym tajomníkom Slavomírom Partilom prezreli školu, zničenú ruskými vojskami v prvých dňoch ruskej invázie. V neďalekej Irpini zase hostitelia ukázali slovenskej delegácii škôlku, ktorú sa po ruskom bombardovaní podarilo aj s pomocou medzinárodnej pomoci obnoviť.

 

"Bolo veľmi povzbudzujúce počuť od ukrajinského ministra školstva Lysového, že pre túto vojnou zmietanú krajinu je vzdelávanie - po obrane a bezpečnosti - hneď prioritou číslo dva... Aj počas ťažkých podmienok vojny vidí Ukrajina obrovský potenciál vo vzdelávaní...," povedal Bútora.

 

Obaja ministri rokovali o vzdelávaní detí utečencov z Ukrajiny na Slovensku, o možnej spolupráci v oblasti emočného zdravia a sociálnych zručností, ako aj o tom, ako by slovenské organizácie mohli ukrajinskej strane pomôcť s obnovou školskej infraštruktúry.

Ministri hovorili aj o podpore budovania krytov v pivniciach miestnych škôl, ktoré vznikajú na základe medzinárodnej iniciatívy prvej dámy Ukrajiny Oleny Zelenskej. "Tieto kryty budú budované v Černihivskej oblasti, ktorá sa nachádza blízko Kyjeva,” doplnil Bútora.


Na programe návštevy bolo aj stretnutie s Volodymyrom Bugrovom - rektorom najväčšej ukrajinskej vysokej školy, Univerzity Tarasa Ševčenka, ako aj návšteva ukrajinskej pobočky UNICEF-u.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Foto: Ministerstvo školstva
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies