ŠOKUJÚCE: Natočili exkluzívne zábery zdevastovaných priestorov československej priemyselnej pýchy

NETKY.SK • 25 November 2020, 13:00 • 2 min
ŠOKUJÚCE: Natočili exkluzívne zábery zdevastovaných priestorov československej priemyselnej pýchy

Propagátori regiónu Turca sa pozreli aj do miesta, ktoré bolo kedysi veľkou pýchou slovenského priemyslu. Odhalili totiž zákutia už zruinovaných Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS) v Martine.

slovakia

left justify in out

Tie sa začali budovať v roku 1948. No toto miesto po 72 rokoch vyráža dych. Z úspešného podniku sú nepekne vyzerajúce trosky.

 

Exkluzívne zábery priniesli nadšenci regiónu Truca z projektu Turčianska Záhradka. A keďže postupne sa tento objekt prerába, už dlho nebude možnosť pozrieť si ho v súčasnom zdevastovanom stave. „Jednotlivé haly v areáli ZŤS prechádzajú rekonštrukciou alebo sa búrajú a ich pôvodný vzhľad si už nepozrieme,“ píše sa v popise videa.

 

 

Vo videu bývalý zamestnanec zbrojárenského podniku opisuje, čo všetko sa tu robilo. Pri pohľade na veľkú halu, ktorá sa rozoberá, povedal: „Tu sa vyrábali takzvané holubice mieru, tanky T54, T55 a potom tanky T72 a ich nadstavby, ženijný tank, mostný tank,“ prezradil bývalý konštruktér, ktorý sprevádzal aj po ďalších, dnes až strašidelne vyzerajúcich obrovských priestoroch.

 

„Všetko prázdne, plesnivé. Vidno, že sa už o to dlho nikto nestará,“ sponštatoval autor videa. „To bol vlastne štát v štáte,“ povedal bývalý konštruktér počas prehliadky bývalej haly na výrobu súčiastok či trúbok. „Tu sa vyrábali nielen súčiastky, tu sa vyrábalo aj rezné náradie, generálne opravy strojov sa tu vykonávali, všetko, čo fabrika pre svoju činnosť potrebovala.“ 

 

Fabrika skončila po roku 1989, keď sa postupne najprv znížila produkcia a neskôr výroba úplne zanikla. "ZŤS až do svojho rozpadu 1. 7. 1990 zamestnával vo výrobných prevádzkách, účelových organizáciách a vývojových ústavoch na Slovensku a v Čechách 85 tisíc pracovníkov, vo vlastných 14 Stredných odborných učilištiach pripravoval tisíce študentov na budúce povolanie, dosahoval miliardových tržieb a zisku a viac ako polovicu produkcie vyvážal do desiatok krajín celého sveta," opisuje stránka starymartin.sk.

 

 

Zábery na niekedy funkčný pohľad skutočne dnes vyrážajú dych. Na Slovensku je však veľké množstvo podobných brownfieldov. Kým bývalé závody ZŤS v Martine prechádzajú postupným búraním a stavaním nových objektov, iné bývalé továrne nemajú takéto šťastie. Dokumentujú ich tzv. urbexleri. Písali sme o nich aj v tomto článku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies