Tak predsa. Moldavsko a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu

NETKY.SK • 30 Október 2021, 09:30 • 2 min
Tak predsa. Moldavsko a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu

MOSKVA - Moldavsko čelilo vážnemu nedostatku plynu po tom, čo Moskva zvýšila ceny tejto komodity. V tejto súvislosti krajina vyhlásila výnimočný stav a po prvý raz sa obrátila na iného dodávateľa než na Rusko - podpísala zmluvu s Poľskom.

slovakia

left justify in out

Moldavsko a ruský štátny koncern Gazprom v piatok oznámili, že sa dohodli na predĺžení zmluvy o dodávkach zemného plynu do tejto postsovietskej krajiny o 5 rokov, pričom dodávky obnovia 1. novembra. Informovala o tom agentúra AFP. Gazprom uviedol, že k predĺženiu dohody došlo za obojstranne výhodných podmienok. Dohodu sa podarilo dosiahnuť na rokovaniach medzi podpredsedom moldavskej vlády Andreiom Spinuom a šéfom Gazpromu Alexejom Millerom v Petrohrade, kde má Gazprom svoje sídlo.

 

img

 

Kontrakt Moldavska s Gazpromom vypršal koncom septembra. Gazprom zmluvu síce predĺžil do konca októbra, avšak zdvihol ceny. Spinu v tom čase uviedol, že pre Moldavsko, najchudobnejšiu európsku krajinu, to nie je spravodlivé ani realistické. Moldavská vláda tiež tvrdila, že Moskva posiela do krajiny oveľa menej zemného plynu ako zvyčajne.

 

Prečítajte si tiež: Náhly zvrat! Rusko zvýši dodávky plynu do Európy

 

V stredu ponúkla EÚ Moldavsku pomoc dodatočných 60 miliónov eur na riešenie súčasnej krízy. Moskva opakovane čelila kritike, že stanovuje ceny plynu podľa náklonnosti vlády danej krajiny voči Kremľu. Kritici preto Rusko podozrievali z politicky motivovaných rozhodnutí vzhľadom na to, že Moldavsko je po vlaňajšej zmene vlády viac prozápadne orientované. Rusko takéto obvinenia odmieta.

 

img

 

Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň nariadil štátnemu koncernu Gazprom, aby zvýšil dodávky plynu do Európy. Má tak urobiť hneď, ako Rusko naplní svoje podzemné zásobníky. Miller povedal pre tlačovú agentúru Tass, že koncern môže zvýšiť dodávky smerujúce do európskych zásobníkov od 8. novembra.

 

K téme: Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies