Skupina Elán pridáva dva koncerty, zahrá na počesť Vaša Patejdla

NETKY.SK • 7 Október 2023, 18:00 • 2 min
Skupina Elán pridáva dva koncerty, zahrá na počesť Vaša Patejdla

BRATISLAVA - Jedna z najpopulárnejších československých hudobných skupín Elán vypredala za rekordne krátky čas dve najväčšie haly v Prahe a Bratislave. Oba koncerty sú pritom až na jeseň budúceho roka. Kapela okolo frontmana Joža Ráža sa však z úspechu príliš neradovala, pretože ju zasiahla smutná správa o odchode spoluhráča, kamaráta a zakladateľa kapely Vaša Patejdla. Na jeho počesť sa Elán do oboch hál vráti ešte raz s programom nazvaným Pre Vaša. Najprv vystúpi 21. septembra 2024 v pražskej O2 aréne, o týždeň neskôr 28. septembra 2024 vystúpi v bratislavskej Tipos aréne zimného štadióna Ondreja Nepelu.

slovakia

left justify in out

Vašom Patejdlom odišiel kus Elánu

"Ďakujeme všetkým za prejavenú sústrasť a slová podpory v súvislosti s úmrtím nášho Vaša. S ním odišiel kus Elánu, ale v Eláne s nami navždy ostane aj veľký kus jeho výnimočnej osobnosti. Čo sme Vašovi sľúbili pred smrťou, to aj dodržíme, preto oznamujeme dva koncerty na jeho počesť," hovorí spevák Jožo Ráž, ktorý na koncerte zároveň oslávi 70. narodeniny. Pôvodný plán bol taký, že to bude narodeninový koncert aj pre rovnako starého Vaša Patejdla.


"Vašo nám v posledných mesiacoch hovorieval, že poriadna oslava musí trvať minimálne dva dni a sedemdesiatku človek oslavuje len raz v živote. Takže oba pridané dni budeme hrať pre neho," dopĺňa gitarista Jano Baláž s tým, že kapela neplánuje koncerty v ďalších mestách či hranie na festivaloch. "Fanúšikovia nám píšu, či prídeme do Brna alebo Košíc. My im odpovedáme, že tentokrát musia oni za nami do Prahy alebo Bratislavy," dodáva Jano Baláž.

2 avizované koncerty budú na počesť Vaša Patejdla

Na pridaných koncertoch fanúšikovia uvidia Elán vo svojej čistej rockovej podobe. "Kapela sa na pódiu vráti do obdobia 80. rokov. Zaznejú aj skladby z albumov, keď Vašo nebol členom Elánu a venoval sa sólovej dráhe," uviedol manažér Elánu Michal Čimera.


Skupina Elán vznikla v roku 1968. Vydala pätnásť štúdiových albumov, päť anglických albumov aj množstvo kompilácií, za ktorých predaje získala neuveriteľných 25 platinových platní. Pilierom kapely sú Jožo Ráž (spev, basgitara) a Jano Baláž (spev, gitara). Zakladateľ kapely Vašo Patejdl (klávesy, spev) zomrel 19. augusta.

Albumy Vaša Patejdla vychádzajú v reedícii

Po náhlom odchode legendy slovenskej aj českej hudobnej scény Vaša Patejdla pripravilo vydavateľstvo Opus vydanie všetkých jeho sólových albumov zo svojho katalógu. V závere septembra vyšli na CD, začiatkom decembra budú k dispozícii aj ako LP. 

Prvý sólový album Vaša Patejdla Chlapčenský úsmev vyšiel po jeho odchode zo skupiny Elán v roku 1986. Patejdl tam naplno ukázal jedinečnosť svojej autorsko-interpretačnej osobnosti. Vyspelé kompozície s textami Ľuboša Zemana umocnil modernými aranžmánmi, na albume dominuje aj ako spevák a hráč na klávesových nástrojoch. Album priniesol hity Miestna jednička, Dvojčatá aj hymnus Tri štvrte na jeseň.

Album Lov na city vyšiel rok po jeho sólovom debute, hoci za jeho sólový debut možno považovať album Dvaja s piesňami a hudbou k filmu Fontána pre Zuzanu. Lov na city opäť ukazuje Patejdla v jeho jedinečnej komplexnosti, ako skladateľa, aranžéra, inštrumentalistu i speváka so schopnosťou napísať veľký hit Umenie žiť, Voňavky dievčat, Mal som rád beatnikov. Všetky piesne otextoval Ľuboš Zeman.

Mon amour je jeho tretí radový album, ktorý vyšiel v roku 1989. Album plnohodnotne nadviazal na predchádzajúce tituly a opäť ukázal Patejdlovu jedinečnosť a komplexnosť. Francúzky, Kamarátka Nádej, Muzikantské byty s Beátou Dubasovou či balada Nepriznaná sú jeho kľúčovými tohto titulu.

Album Dlhá cesta - Long Way vyšiel v roku 1990, Patejdl ho nahral spoločne s americkým skladateľom a spevákom Alanom Roy Scottom. Obaja si album podelili autorsky aj interpretačne, pričom slovenskú časť textov napísal opäť Ľuboš Zeman.

Labyrint sveta je výnimočný album v diskografii Patejdla. Je to inštrumentálny a experimentálny album, ktorý Patejdl nahral spolu so špičkovým huslistom Jaroslavom Svěceným. Patejdl tam naplno uplatňuje svoje hudobné vzdelanie, bol absolventom štúdia kompozície na VŠMU.

 

Patejdlovu diskografiu v Opuse dopĺňa aj EP platňa Slávnosť úprimných slov z roku 1987. Je to vianočne ladený "poloalbum" autorov Patejdla a Kamila Peteraja. Táto nahrávka vyjde až začiatkom decembra v CD alebo vinylovej podobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Pavel Neubauer
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies