Američania uvalili sankcie na Turecko, ide o prvé takéto potrestanie člena a spojenca NATO

NETKY.SK • 16 December 2020, 19:14 • 2 min
Američania uvalili sankcie na Turecko, ide o prvé takéto potrestanie člena a spojenca NATO

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje uvalenie amerických sankcií proti Ankare za „otvorený útok“ na suverenitu členského štátu Severoatlantickej aliancie (NATO).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Spojené štáty americké potrestali Turecko za nákup ruského protivzdušného systému S-400. Sankcie sú platné od pondelka 14. decembra, pričom sú v súlade so zákonom z roku 2017 známeho ako CAATSA, ktorý má obmedziť vojenský vplyv Ruska a vytrestať ho za jeho počínanie v zahraničí.

 

Sankcie voči členovi aliancie

Sankcie sú miernejšie, než sa očakávalo. Erdogan však poznamenal, že ešte nikdy neboli použité proti spojeneckému členskému štátu NATO. „Na našu krajinu, člena NATO, sú uvalené sankcie. Čo je to za alianciu?“ pýtal sa Erdogan.

 

„Toto rozhodnutie je otvoreným útokom na našu suverenitu,“ zdôraznil turecký prezident. Administratíva Donalda Trumpa potrestala Ankaru už v júli, keď ju vylúčila z vývoja „neviditeľnej“ stíhačky F-35 a zo súvisiaceho výcvikového programu.

 

img

 

Sankcie uvalené platné od pondelka sa týkajú napríklad tureckej štátnej agentúry pre vojenské dodávky (SSB), s ktorou už nebudú môcť americké spoločnosti obchodovať.

 

Prečítajte si tiež: Turci ako spojenci NATO nakupovali od Rusov! USA to nenechalo len tak

 

Tie sa zároveň vzťahujú aj na jej šéfa Ismaila Demira, ktorý nesmie získať americké víza. Demir a ďalší traja výkonní predstavitelia SSB dostali zákaz vstupu na územie USA alebo tam vlastniť majetok.

 

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí tento krok vysvetlilo tým, že sankcie „nemajú oslabiť vojenské schopnosti alebo bojovú pripravenosť Turecka..., ale skôr prinútiť Rusko platiť daň za svoje škodlivé kroky v celej škále záležitostí“.

 

img

 

Erdogan však vo svojich prvých verejných vyjadreniach označil tieto sankcie za „nespravodlivé“, ktoré ešte v priebehu pondelka odsúdilo Rusko.

 

Systém protiraketovej obrany S-400 je pritom nekompatibilný s vojenským vybavením NATO a predstavuje možnú hrozbu pre bezpečnosť aliancie, na čo dlho upozorňovali príslušní americkí predstavitelia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies