Donald Trump odíde z Bieleho domu za jednej podmienky. Boj o prezidentské kreslo však ešte nevzdáva

NETKY.SK • 27 November 2020, 16:25 • 2 min
Donald Trump odíde z Bieleho domu za jednej podmienky. Boj o prezidentské kreslo však ešte nevzdáva

WASHINGTON – Americký prezident Donald Trump opustí Biely dom až vtedy, keď zbor voliteľov zvolí za nového prezidenta demokrata Joe Bidena.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Tá zároveň uvádza, že ide tak o prvý výrok úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa od vyhlásenia výsledkov volieb, kedy si aspoň čiastočne uznal porážku.

 

Trump opustí Biely dom

„Samozrejme, že áno. A vy to viete,“ odpovedal Trump na otázku, či v prípade zvolenia Joea Bidena zborom voliteľov opustí Biely dom a umožní novej administratíve prezvať moc v krajine. Zároveň si neodpustil poznámku o tom, že zvolenie Bidena za novú hlavu štátu bola chyba.

 

img

 

Američania si volili nového prezidenta Spojených štátov 3. novembra. Na rozdiel od slovenských volieb platí v Amerike systém: „Víťaz berie všetko“, teda kandidát, ktorý na základe voličských hlasov získa väčšinu v danom štáte, si pripíše na svoje konto všetky hlasy voliteľov.  

 

Podľa médií, dokonca aj tých "republikánskych", získal Joe Biden 306 hlasov voliteľov a Donald Trump iba 232. Minimálna hranica na zvolenie je pritom 270 hlasov voliteľov.

 

 

Prečítajte si tiež: Trump sa zbavil ďalšieho funkcionára, nesúhlasil totiž s jeho tvrdeniami o zmanipulovaných voľbách

 

Inaugurácia je naplánovaná na 20. januára

Zbor voliteľov bude o novom prezidentovi hlasovať 14. decembra. Výsledok ich hlasovania, ktorý je považovaný za formalitu, bude oficiálne vyhlásený 6. januára 2021. Inaugurácia nového prezidenta Spojených štátov je pritom naplánovaná na 20. januára.

 

img

 

Trump, ktorý vo štvrtok vystúpil pred novinárov a odpovedal na ich otázky po prvý krát od volieb, uviedol, že do inaugurácie mu ostáva ešte veľa času, aby mohol prípadný výsledok ešte zvrátiť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Hlasy v americkom štáte Georgia boli opäť prepočítané, na Bidenovom víťazstve sa nič nemení

 

Trumpov tím pracuje na odovzdanie moci

Ten totiž odmieta uznať svoju porážku, pričom sa so svojimi sťažnosťami už obrátil na súdy vo viacerých federálnych štátoch. Aj naďalej tvrdí, že voľby boli zmanipulovanézrátavanie voličských lístkov sprevádzali masívne podvody, s cieľom uškodiť jemu ako kandidátovi.

 

Zároveň prehlásil, že je odhodlaný v právnej bitke pokračovať a spochybniť tak výsledok hlasovania. „Je pred nami ešte dlhá cesta,“ vyslovil sa Trump.

 

img

 

Pre jeho tvrdenia však neexistujú žiadne dôkazy, čo už potvrdili aj rozhodnutia viacerých súdov, ktoré zamietli jeho žaloby. Prezident tento týždeň už poveril svoj tím, aby pripravil všetko potrebné na odovzdanie moci do rúk demokratov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trumpov tím pomaly sťahuje žaloby proti volebnému výsledku. Prezident však pohrozil ďalšími sťažnosťami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies